Politseinikud kontrollivad Kvartali juures ratturite kiivreid ja paluvad sõidukilt maha astuda (4)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Piirkonnapolitseinik Gabriel Kisar rääkis reede pärastlõunal Kvartali keskuse juures patrullides, et kui inimene saab jutust aru ja temaga on võimalik ilusti rääkida, siis politseinikud talle trahvi tegema ei tõtta.
Piirkonnapolitseinik Gabriel Kisar rääkis reede pärastlõunal Kvartali keskuse juures patrullides, et kui inimene saab jutust aru ja temaga on võimalik ilusti rääkida, siis politseinikud talle trahvi tegema ei tõtta. Foto: Kristjan Teedema

Hiljuti on Tartus juhtunud mitu liiklusõnnetust, kus üks osapool ja peamine kannataja on olnud jalg- või tõukerattur. Et tagada ohutust kergliiklusteedel, patrullivad nüüdsest politseinikud neis kohtades, kus jalakäijad ja ratturid ühist teekatet enim kasutavad.

Jalgratturid, tõukeratturid, jalakäijad ja tagatipuks ka lapsevankrid on siiani enamasti jaganud sama asfalti, ent tehnika arenedes on kiirused kasvanud ning ohtlikud olukorrad seetõttu järjest igapäevasemad. Üks selline koht, kus õnnetused juhtuvad, on Tartus Kvartali keskuse nurk, kus mitmest suunast liikujaid on tipptunni ajal massiliselt ja oht õnnetusse sattuda võrdlemisi suur.

Politseinike sõnul ei ole kahe päeva jooksul, mil ratturitega Tartu erinevais paigus on vesteldud, keegi nii pahaseks saanud, et hakkaks ametnikke sõimama, enamasti siiski vabandatakse. «Just praegu pidasin kinni esimese härra elektritõukkerattal, kes tõesti ei öelnud sõnagi ja jalutas edasi, aga muidu ollakse meiega viisakad,» sõnas piirkonnapolitseinik Gabriel Kisar reede pärastlõunal Kvartali keskuse ees.

«Enamasti oleme pidanud ratturite tähelepanu juhtima sellele märgile, mis siia on paigaldatud,» viitas piirkonnapolitseinik Greten Sööl rattaga sõitmist keelavale märgile, mis on pandud posti külge kaubanduskeskuse esise bussipeatuse turvalisuse tagamiseks. «Tuleb tõdeda, et selle asukoht pole just kõige paremini valitud,» lisas ta.

Politseinikud Greten Sööl ja Gabriel Kisar tööpostil Kvartali keskuse ees, kus asub ka rattasõitu keelav liiklusmärk.
Politseinikud Greten Sööl ja Gabriel Kisar tööpostil Kvartali keskuse ees, kus asub ka rattasõitu keelav liiklusmärk. Foto: Kristjan Teedema

Sööl märkis, et taolisi kohti on Tartus palju. «Viimasel ajal on väga palju juhtununud õnnetusi kergliikluses, murekohad on kõikjal,» sõnas politseinik. Ta teatas, et praegu on kogu politsei tähelepanu suunatud kergliikluse turvalisusesse, seega täpset numbrit, kui paljud politseinikud sarnaselt Sööla ja Kisariga ratturite üle valvavad, ta ei teagi.

«Võib-olla oleme oma tööd tehes mõned ratturid kaubanduskeskuse ümbert eemale peletanud, aga ei saa öelda, et praegu on asi väga hull,» kommenteeris Gabriel Kisar, kes ratturitel juba teist päeva järjest silma peal hoiab. Eile oldi muudes kohtades ning tänagi liiguvad politseinikud ringi. «Terves Tartu linnas on nii, et kus näeme viga laita, seal läheme ja aitame.»

Gabriel Kisar rääkis, et kui inimene saab jutust aru ja temaga on võimalik ilusti rääkida, siis politseinikud talle trahvi tegema ei tõtta. «Aga kui inimene ei saa aru ja meile tundub, et menetlus paneb selle inimese tulevikus taolist rikkumist mitte toime panema, siis me seda loomulikult ka teeme,» hoiatas ta.

Uuringu järgi sõidab ligi kaks kolmandikku rattureist kiivrita, mistap jälgivad politseinikud ka seda, et noortel ratturitel oleksid pead kaitstud. Alla 16-aastastel on kiivri kandmine kohustuslik. Reedel Kvartali juures patrullinud politseinikele teadaolevalt kõnealuses kohas siiski ühtegi õnnetust juhtunud ei ole, kuid neljapäeval anti politseile teada, et tegemist on ohtliku nurgapealsega, mistap otsustati seda valvata.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles