VIDEO ⟩ Üks naine päästis Sjevjerodonetskis pommide alt 32 koera

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Sjevjerodonetskist päästetud koer.
Sjevjerodonetskist päästetud koer. Foto: Inna Šulženko

Psühholoog Inna Šulženko käis täna Dnipro linna rahvastiku sotsiaalkaitse ametis ülesandeid täitmas, nägi uste taga pikka järjekorda, istus ühe naise kõrvale pingile juttu ajama ja kuulis hämmastava loo.

See naisel jätkub jõudu päästa lemmikloomi.
See naisel jätkub jõudu päästa lemmikloomi. Foto: Inna Šulženko

See naine, kelle nime Inna ei küsinud, oli lahkunud Sjevjerodonetskist 4. mail, kasutades veel viimaseid võimalusi ja viimaseid marsruute, mis põlevast linnast välja viisid.

«Ta ei tulnud niisama üksinda, vaid tõi lõhkevate pommide alt välja 32 koera,» rääkis Inna Šulženko.

See naine oli kõigepealt need loomad tänavailt «üles korjanud» ning elas koos nendega pikemat aega keldris. Kui sai, käis neid väljas jalutamas, ja kui uus pommitamine algas ja sireenid huilgasid, siis jooksid koerad karjas varjendi poole nagu oleksid nemadki inimesed.

See naine tunneb väga kaasa lemmikloomadele, kelle omanikud on nad hüljanud. Sõjas juhtub hullematki. Too naine aga ei saanud neid loomi maha jätta, mis sest, et need ei olnud tema loomad.

Sõjast pääsenud koer.
Sõjast pääsenud koer. Foto: Inna Šulženko

«Koeradki kardavad sõda, tunnevad hirmu ja tahavad elada,» ütles ta.

Ka enne sõda tegeles see naine kodutute loomadega ja kulutas nende ravile suure osa oma rahast. Loomade väljatoomisel Sjevjerodonetskist aitas teda loomakaitseorganisatsioon «Kовчег».

Dnipros, mis asub Sjevjerodonetskist linnulennult 200 kilomeetri kaugusel, olid viimane öö ja päev samuti ärevad. Inna Šulženko ütles, et öösel huilgasid sireenid palju kõvemini ja palju valjemini kui seni. Uudistest oli ka lugeda, et Dnipropetrovski oblasti mitmetes paikades said majad purustusi.

Probleemid kütusega, toitu aga jätkub

Dnipros ei jätku praegu kütust. Tanklates on tohutud järjekorrad või siis on tanklad suletud, kuna kütust ei ole.

Inna Šulženko sõnul kauplustes toiduaineid õnneks jätkub, müügil on ka värske köögi- ja juurvili ning esimesed maasikad on kohal.

Lapsed tööhoos.
Lapsed tööhoos. Foto: Inna Šulženko

Inna Šulženko elu rõõmsam pool on alati seotud lastega, kes vajavad psühholoogilist tuge. Nad õpivad Inna juhendamisel koos lugema või kirjutama või teevad, mis neile iganes meeldib. Täna näiteks meisterdasid nad kevadlinde, laulsid ja naersid.

Laste meisterdatud linnud.
Laste meisterdatud linnud. Foto: Inna Šulženko

Inna Šulženko varasemaid lugusid sõja esimesest päevast alates kuni tänaseni loe blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles