VIDEO ⟩ Inna Šulženko Dnipros: meie linn on õmblustest lahti kärisemas (1)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Dnipro sotsiaaltöötaja Inna Šulženko viimane ööpäev on möödunud otsekui udus. Nüüd, kus ka Dniprost soovitatakse lahingutegevuse lähenemise tõttu lahkuda, on linn täis liikuvaid rahvamasse. Nii jaamas kui ka põgenike vastuvõtukeskuste lähedal.

«Linn on otsekui õmblustest kärisemas,» räägib Inna Šulženko. «Nendele õnnetutele inimestele, kes Dniprosse on jõudnud, muutub eluaseme leidmine siin üha keerulisemaks...»

Inna Šulženko imestab samas, kui palju on Caritase juures  just neil viimastel päevadel vabatahtlikke käinud. Tulevad täiesti tavalised inimesed, noored poisid, naised. «Aga kui kauaks neid jätkub?» küsib Inna.

Dnipros jagatava Caritase abipakis on jahu, kahte sorti kruupe, konserve, piim, suhkur, taimeõli, tee, küpsised. Samuti hügieenikomplektid, milles on pesupulber, hambapasta, seep, šampoon, sidemed naistele ja üht teist muud.

Caritase sotsiaaltööorganisatsiooni abipakid sõjapiirkonnast Dniprosse pääsenutele.
Caritase sotsiaaltööorganisatsiooni abipakid sõjapiirkonnast Dniprosse pääsenutele. Foto: Inna Šulženko

Ka räägib Inna Šulženko koolist, kus enne sõda õppis ta 9-aastane tütar Kirina, kes nüüd on oma suure venna Ivani juures sõjapaos Vilniuses.

«Sõnumikeskkonna Viber koolirühmade lapsed seal õppetööst peaaegu enam ei räägi,» ütleb Inna Šulženko. «Räägitakse ainult sellest, kuidas aidata hädas inimesi. Ka õpetaja palub, et kes saab, tulgu appi, kuna nende koolimajja on pandud elama väga palju põgenikke. Seesama õpetaja kirjeldab ka, kuidas üks poiss ütles talle: «Tead, minu koolimajast pole enam midagi järel, kas ma üldse kunagi saan õppida?»»

Töö ei tohi lõppeda, kuni abivajajaid jätkub.
Töö ei tohi lõppeda, kuni abivajajaid jätkub. Foto: Inna Šulženko

Pühapäeval käis Inna Šulženko oma mehega jumalateenistusel. Teenistuse ajal sõitis üle kiriku lennuk. Mürin oli nii tugev, et seinad värisesid.

«Aga koor jätkas laulmist, inimesed jäid liikumatuks! Jumal, kas me oleme tõesti nende kohutavate sündmustega harjunud?» küsib Inna. «Igaüks meist usub, et see ei mõjuta teda ... »

Inna Šulženko varasemaid lugusid sõja esimesest päevast alates loe blogist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles