Toomas Kiho: Pepleri tänav ja Kindral Põdra tänav

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Toomas Kiho
Toomas Kiho Foto: Kristjan Teedema

Vabadussõjas Landesveeri alistanud ja 1924. aasta detsembrimässu maha surunud kindral Ernst Põdder väärib mäletamist ja tema nimi tänavanimena jäädvustamist, aga EKRE pakutud lahendus ei ole Tartu aja- ja kultuuriloo seisukohalt vastuvõetav.

Loone Ots on oma artiklis (TPM 2.2) andnud Pepleri tänava nime kujunemisloost suurepärase ülevaate. Kiitkem! Lugejad saavad kinnituse – ka need, kes seda veel ei teadnud –, et Pepleri nimi on sel paigal Tartu ülalinnas ürgne. Pepleri on kõige esimene teadaolev toponüüm, mis on siin selle paiga tähistamiseks kasutusel olnud, muu hulgas näiteks kujul Pepleri maa. Ka tänav sellel kohal on aegade algusest kandnud Pepleri nime. Keeled, milles seda nime on kirjutatud, on olnud erinevad: saksa, vene, eesti. Niisamuti on muutunud sajandite jooksul iga keele õigekirjareeglid ja -tavad, kuid nimi ise on säilinud meie ajani ning seob tänast päeva kõige otsemalt vähemalt 16. sajandiga. Pool tuhat aastat!

See on ajaga, kui Tartu linn ise veel nii kaugele ei ulatunudki – samast Loone Otsa artiklistki loeme, et linnaga ühendati see piirkond alles 17. sajandil. Selliseid vaimseid otsesidemeid meie jaoks peaaegu et muistsete aegadega tuleb hoida ja väärtustada, niipalju kui neid ülepea säilinud on. Pepleri nimi pakub niisiis meile kandikul omaenda ajaloo sügavust ja juurte tunnetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles