Eriolukord lõi õhu puhtamaks ka Emajõelinnas

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Suur osa maailmast püsib kodus ning see on andnud loodusele mitmes mõttes puhkust. Eestis on õhk puhtamaks saanud eeskätt seetõttu, et käiakse vähem autoga tööl. Tartu tänavatelgi on silmaga märgata, et sõidukeid liigub vähem, eile lõunasel ajal oli Tähe tänaval näha vaid üksik rattur.
Suur osa maailmast püsib kodus ning see on andnud loodusele mitmes mõttes puhkust. Eestis on õhk puhtamaks saanud eeskätt seetõttu, et käiakse vähem autoga tööl. Tartu tänavatelgi on silmaga märgata, et sõidukeid liigub vähem, eile lõunasel ajal oli Tähe tänaval näha vaid üksik rattur. Foto: Sille Annuk

Tänu eriolukorrale on õhk nüüd igal pool puhtam – nii võib kokku võtta esmaspäeval korraldatud veebiseminari «Covid-19 mõju õhukvaliteedile», kus keskkonnafüüsika professor Heikki Junninen ja Tartu ülikooli füüsikainstituudi õhusaaste modelleerimise vanemteadur Marko Kaasik rääkisid pandeemia mõjust õhukvaliteedile kaug- ja lähiseire pilgu läbi.

Kõik, mis atmosfääri paisatakse, tuleb maa peale tagasi ning õhukvaliteet sõltub sellest, kui kiiresti, mis vormis ja kujul see juhtub, selgitas ettekandes Heikki Junninen. Suurem pilt atmosfäärikeemia ja õhku paisatud ainete mõjudest on väga mitmetahuline. Õhu­saaste mõjutab rahva tervist ja põllumajandust ning pikemas plaanis kliimat tervikuna.

Kuidas on eriolukord mõjunud Tartu õhule? Õhusaaste vähendamine on päevakorras pidevalt ning eriolukorral on sellele hea mõju, kinnitas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer. Kuid paraku on see lühiajaline, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles