Intervjuu ⟩ Elva kohvikutepäeva ja südaööjooksu korraldaja Marek Pihlak jääb kriisis positiivseks

Lenel Karu
, reporter
Copy
Marek Pihlak veab eest Elva südaööjooksu, annab kehalise kasvatuse tunde Elva gümnaasiumis ning korraldab Elva kohvikutepäeva.
Marek Pihlak veab eest Elva südaööjooksu, annab kehalise kasvatuse tunde Elva gümnaasiumis ning korraldab Elva kohvikutepäeva. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Marek Pihlak on särav Tartumaa spordihing, kellel enne eriolukorda oli pooleli mitme kohaliku ürituse korraldamine. Lisaks jätkab Marek Pihlak eriolukorras endiselt Elva gümnaasiumi kehalise kasvatuse õpetaja ja spordiklubi Altia juhi kohustustega.

Elva südaööjooks peaks toimuma 19. juunil. Kuidas praegu variandid tunduvad?

Ei oska öelda, eriolukord kestab hetkel 1. maini. Eile hakkasime esimest korda mõtlema virtuaaljooksule, sest keegi meist ju tegelikult ei tea, kaua selline seis veel kestab. Isegi kui maikuust hakkavad piirangud kaduma, siis ei saa olla kindel, kas üle saja inimesega üritusi saab korraldada.

Mina lihtsalt olen positiivne inimene, mitte koroonapositiivne (muigab), et ehk saame ikka südaööjooksu stardi anda 19. juunil kell 23.59

Ja Elva südaööjooks on kindlasti üks selline?

Eelmisel aastal osales ligi 700 inimest. Aga pole kindel, kas inimesed üldse julgevad tulla või kas on võimalik osaleda, kui on oldud kuu või kaks kodus ilma palgata või tööst sootuks ilma jäädud.

Kui 1. mail kaovad piirangud, siis saab teha tavapärase jooksu?

Jah. Kui 1. maist alates võib üritusi korraldada, oleme planeerinud jooksu õigel päeval ja rajal. Samas olen lugenud arvamusi, et maikuus võib eriolukord veel jätkuda, mis teeb võistluse korraldamise keeruliseks.

Kas virtuaaljooksu on keeruline korraldada?

Tegelikult on selliseid jookse varemgi toimunud. Inimene jooksebki oma kodukohas distantsi läbi. Ma ise mõtlen küll, et jooksuvõistlusega käib kaasas see eriline tunne, nii-öelda ühine feeling koos teiste osalejatega.

Kas virtuaaljooksule saab osalema tulla inimesi üle Eesti?

Jaa, muidugi, ka kaugemalt. Pulsikella saab igal pool tööle panna, distants on sama ja tuleb saata korraldajale tulemus. Inimene võib ka mõne spordirakenduse või kella tulemusest pildi teha. Tartu maastikumaraton juba toimub ju virtuaaljooksuna. Mina lihtsalt olen positiivne inimene, mitte koroonapositiivne (muigab), et ehk saame ikka südaööjooksu stardi anda 19. juunil kell 23.59.

Kui palju inimesi Elva südaööjooksu tiimis kaasa lööb?

Kui 19. juunil tavapärane jooks toimub, siis oleks korraldusmeeskonnas kokku ligi 50 inimest. Sinna kuuluvad veel SA Elva Kultuur ja Sport ja Elva vallavalitsus

Eile hakkasite virtuaaljooksule mõtlema. Mis esimese küsimuse tekitas?

See, et mis see virtuaaljooks üldse on? Täna uurisin juba, kes on virtuaaljooksudel ise jooksmas käinud ja mismoodi asi on toimunud. Eks see meile uus väljakutse ole.

Kuidas virtuaaljooks töömahtu mõjutab?

Virtuaaljooksu töömahu kohta ei oska hetkel öelda, ma ei tea sellest teemast palju veel, praegu vaatangi internetis ringi ja otsin infot. Ma siiski loodan, et kui Elva südaööjooks tuleb virtuaalselt, siis vähemalt Tartumaa inimesed tuleksid Elvasse ja käiksid samal rajal jooksmas. Kas nüüd just südaööl, aga õhtuhämaruses soovitaksime küll tulla. Elva linnasüda on saanud uue ilusa ilme ja seda peaks oma silmaga nägema.

Miks Elva südaööjooksu rada on eriline?

Margus Pirksaar on rajameister, ta on Elva-suuruses linnas teinud väga põneva 10-kilomeetrise raja, kus on mitu salakavalat tõusu. Arvatakse, et Eestis ja Elvas pole tõuse, aga rajal olles saadakse aru, mida mõtlesin.

Kas enne eriolukorda oli inimesi juba registreerunud?

Jah, pühapäeva hommikuse seisuga on 52 osalejat, meil on tavapäraselt kavas nii lastejooksud kui ka kepikõnd.

Aga inimesi jookseb väljas rohkem?

Jah, Elvas ja mujal Eestis on tõesti kõndimas, liikumas ja jooksmas väga palju inimesi, mis on väga positiivne. Regulaarne liikumine ja treening aitavad füüsilist vormi hoida ja tervena püsida ning hoida kriisiolukorras positiivset ellusuhtumist.

Lisaks jooksule korraldate ka Elva kohvikutepäeva. See peaks toimuma 11. juulil.

Sellega on seis veidi parem. Sõltuvalt aastast on ligi 3000 inimest, kes kohvikuid külastama tulevad. Aga eks näha ole, kas nii suurt sündmust lubatakse korraldada või tulevad samuti virtuaalkohvikud.

Kuidas ennast teadmatuses ikka positiivsena hoiate?

Mina olengi positviine inimene, see on paratamatus, kui sel aastal asjad ära jäävad. Kõik ei sõltu meist. Ja kui saame üritust teha, on eesmärk, et see oleks võimalikult hästi korraldatud.

Kas sponsorid või koostööpartnerid on ka juba reageerinud?

Sellel rindel pole me praegu üldse ühendust võtnud ja ootame aprillikuu lõpuni. Ega firmadel, kellel on tulnud töötajaid koju saata, pole ka lihtne spordi- või teisi üritusi toetada.

Ja kuidas ennast ise praegu vormis hoiate?

Esimesel nädalal tegin aiatöid, olen käinud jooksmas, teinud jõuharjusi, spordiklubi Altia lastele treeninguvideoid ja -kavu. Oleme treeninguteks ka virtuaalkujul võimalusi otsinud ning erinevaid väljakutseid teinud.

Kuidas virtuaaltrennid on toimunud?

Me ei tee neid vahetult otse, vaid saadame videod harjutustega, et lastel oleks võimalikult lihtne treenida ja nad ei peaks kogu aeg nutivahendi taga olema.

Ja lapsed teevad kaasa?

Tagasiside lastevanematelt on olnud positiivne. Harjutused on olnud väga head ja isegi terve pere teeb kaasa. Eks see annab lapsevanemale ka motivatsiooni liigutamiseks. Loodame, et laste sporditee ei katke, kui pere rahaline seis kriisi tõttu tunduvalt halveneb. Iga spordiklubi peaks selliseid peresid märkama ja aitama ning inimesed, kel on võimalik, toetama raskesse olukorda sattunud klubisid.

Milliseid vahendeid jõuharjutusteks kasutate?

Pigem ikka teeme harjutusi oma keha raskusega, meil on hea pagas, mis aastatega on kogunenud. Ei ole vaja 100 kilogrammi rasket kangi, lapsed on leidlikud. Oleme saanud video, kuidas raamatuid täis koolikotiga harjutusi sooritada.

Ja millega te ise praegu oma aega sisustate?

Tegevust ikka jagub. Hommikupoolikutel on koolitöö, õpetajatega koosolekud, laste õppetükid, siis tegutseme oma aias, käime liikumas. Loeme, lahendame ristsõnu, teeme süüa – tavapärased tegevused. Ma imestasin, kui karantiini alguses tekkis küsimusi, mida kodus teha – soovitati lugeda, liikuda piisavalt, perega aega veeta. Kõik tegevused, mida saab ka tavalisel päeval teha, selleks ei pea eriolukorda ootama

Kas õpetaja roll on praegu keeruline?

Elva gümnaasiumis toimib meil küll kõik hästi. Viimasel virtuaalkoosolekul tutvustati lastevanemate rahuloluküsitlust, kus enamik lapsevanemaid olid e-õppega rahul. Ligi 270 vastaja hulgas oli üksikuid, kellele midagi ei meeldinud, aga see osakaal on väike. Kes on kohusetundlik, saab oma asjadega igal juhul hakkama. Lapsevanemad on olnud toetavad ja mõistvad, sest see olukord on meile kõigile uus. Õppetöö on oluline, kuid praeguses olukorras on inimese tervis ja majanduse tervis tähtsamad. Oleme asunud justkui sellise jooksu starti, kus me ei tea, kus on finiš. Kas on tegu sprindi, keskmaa või maratoniga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles