Tartlase tehtud dokfilmi näitab Soome telekanal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome telekanal YLE 2 näitas augusti viimasel õhtul dokumentaalfilmi «Children of Agent Orange» («Oranssin myrkyn lapset»). Selle on valmistanud Tartus tegutsev OÜ Editors eesotsas Risto Vuorineniga. «Oranži mürgi lapsi» saab kordusena sellel telekanalil vaadata pühapäeval kell 23.

Film avalikustab Vietnami sõjas USA armee kasutatud taimemürkide geneetilist mõju praegugi sündivatele vietnamlastele, kellest miljonid on seetõttu kehaliste puuetega.

Filmi nägid Soome televaatajad tänavu mais juba kaks korda. Režissöör Vuorinen ei usu, et tema töö jõuab kunagi vaatajate ette Eesti telekanalite, vähemalt mitte ETV vahendusel.

«Küsimus on selles, et mu film pole Eesti kontekstis n-ö välispoliitiliselt korrektne. Filmis räägivad Vietnami sõja veteranid kriitiliselt oma kodumaa kahtlasest välispoliitikast. USA on Eestile niivõrd tähtis liitlane, et ETV vaevalt riskib oma mainega kui ustav ja välispoliitiliselt õigel liinil tegutsev telekanal.»

Vuorineni andmetel näitab tema tööd sügisel Poola riigitelevisioon. Filmi ülemaailmne esindaja on Java Films Pariisis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles