Teosed viivad tuha ja liha juurde

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi kutseline fotograaf Ingólfur Júlíusson (41) tõi Tartusse näha fotosid, mida ta on pildistanud kodumaal paari aasta jooksul kolme vulkaani purske aegu.
Islandi kutseline fotograaf Ingólfur Júlíusson (41) tõi Tartusse näha fotosid, mida ta on pildistanud kodumaal paari aasta jooksul kolme vulkaani purske aegu. Foto: Sille Annuk

Eestlaste kõrval lisavad eestimaises kunstis oma ideid, värve ja vorme ka vene ja muid keeli kõnelevad loojad. Seda tuletab alates üleeilsest meelde Tartu kunstimaja.



Kunstimajas avatud kolmest uuest näitusest on kõige ulatuslikum «Vene kunstnikud Eestis. 21 sajandi algus».

Vene kunstnike ühendus Eestis alustas loometegevust aastal 1998. Sellesse kuuluvad eri rahvuste ja eri kultuuritraditsioonide esindajad, keda ühendab suuresti vene keel. Põhiliselt on nad koolitatud kunstiprofid.

Ühenduse liikmed on näidanud oma loomingut seni Ida-Virumaa ja Tallinna galeriides. Tartus on nende ühisväljapanek esimest korda.
Esimest korda tegid ühise näituse ka islandlasest fotograaf Ingólfur Júlíusson ja tartlasest vene skulptor Jevgeni Zolotko. Kokku viis nad Tartu Kunstnike Liit maalija Peeter Krosmanni soovitusel, kes oli islandlasega varem kohtunud.

Júlíusson tõi näha fotosid, mida ta on pildistanud kodumaal paari aasta jooksul kolme vulkaani purskamise aegu. Pildistada oli keeruline, kaamerad-objektiivid ja pildistaja nägu said tuhaseks.

Tuha ja vulkaanide teemat jätkab Zolotko installatsiooniga tuhataolisest materjalist. Ta on katnud galeriipõranda põhiplaaniga elamust, mis mattus Pompeis aastal 79 pKr Vesuuvi purske tuha alla. Muide, Zolotkole anti tänavu mai lõpus üle Köleri auhind.

Kolmanda uue eile Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) avatud näituse vaatamiseks tuleb minna monumentaalgaleriisse, kuhu pääseb hoovi kaudu. Peeter Allik näitab seal oma uusi maale ja graafikat, mis mahuvad pealkirja «Lihatoitlaste klubi» alla.

Kõiki kolme väljapanekut saab vaadata 24. juulini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles