Suur sõda hambaaukude pärast! Aga augud on ju tühiasi, sõnab Eesti esihambaarst (2)

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Vink ütleb, et Eesti hambaravi on maailmatasemel, kuna sellele aitas kaasa poliitiline otsus, millega nõukogudeaegne stomatoloogiasüsteem pandi kinni. «Hambaarstid pidid tööle hakkama vabal turul ja omavahel konkureerides,» räägib ta. «Ei saa tulla aga kehtestama riiklikke hindasid vabal turul, kus konkureerivad hambaraviasutused on oma investeeringud juba teinud.»
Marek Vink ütleb, et Eesti hambaravi on maailmatasemel, kuna sellele aitas kaasa poliitiline otsus, millega nõukogudeaegne stomatoloogiasüsteem pandi kinni. «Hambaarstid pidid tööle hakkama vabal turul ja omavahel konkureerides,» räägib ta. «Ei saa tulla aga kehtestama riiklikke hindasid vabal turul, kus konkureerivad hambaraviasutused on oma investeeringud juba teinud.» Foto: Margus Ansu

Eesti hambaarstide liidu president Marek Vink on seni öelnud, et haigekassa piirhindadega ei ole võimalik täiskasvanutele kvaliteetset hambaraviteenust jätkusuutlikult osutada. Siiski on Tartumaa 89 hambaraviasutusest haigekassaga täiskasvanutele hambaravi osutamise lepingu sõlminud 37, neist 10 nõustusid haigekassa tingimustega tänavu. Jõgevamaa 21 hambaraviasutusest on lepingu sõlminud 14, neist üks liitus tänavu. Millest need arvud räägivad?

Kas sellest, et haigekassa esmavajalike hambaraviteenuste piirhinnad on aina enamatele hambaarstidele üsnagi vastuvõetavad? Või seda, et pooled hambaarstidest ei hakka neid kunagi aktsepteerima?

Eesti haigekassa kommunikatsiooni­­spetsialist Vivika Tamra märgib, et haigekassa eesmärk ei ole sõlmida lepinguid absoluutselt kõigi hambaarstidega. Ka ei ole eesmärk see, et kõik inimesed kasutaksid hambaravi­­hüvitist igal aastal ja täies ulatuses. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles