Miks loob Reformierakond Tartus võimuliidu Keskerakonnaga? Linnapea selgitab (3)

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistel 4699 häält kogunud Urmas Klaas valiti täna tagasi Tartu linnapeaks.
Valimistel 4699 häält kogunud Urmas Klaas valiti täna tagasi Tartu linnapeaks. Foto: Margus Ansu

Tartus kohalikud valimised võitnud Reformierakond otsustas, et kaasab linna juhtimisse üksnes Keskerakonna. Kahel erakonnal on 49-liikmelises linnavolikogus kokku 27 kohta. Seni kuulusid Tartu võimuliitu ka sotsiaaldemokraadid, kuid nendega koostööst otsustas oravapartei loobuda. 

Miks otsustas Reformierakond võtta koalitsiooni just Keskerakonna?

See oli täna hommikul (eile – toim) kogunenud Reformierakonna Tartu piirkonna juhatuse ja uue fraktsiooni otsus. Keskerakonnaga on meie ühisosa suur. Oleme rääkinud meile oluliste teemade rakendamisest, milleks on turvalise kodutee programmi alustamine, uute töö- ja elukohtade programmi alustamine ja südalinna kultuurikeskus. Need on teemad, mida kõneluste käigus läbime.

Miks jäid sotsiaaldemokraadid kõnelustelt välja?

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna programmist tekitas Reformierakonna piirkondlikul koosolekul kõige suuremat diskussiooni punkt alustada Tartusse elukoha registreerinud tudengitele toetuse maksmist. Tartu linnas on kindlasti sotsiaalselt tundlikumaid elanikerühmi, kes vajavad linna toetust rohkem.

Miks maksta eluasemetoetust üksnes uutele Tartusse registreeritud üliõpilastele? Miks mitte maksta toetust siis juba ka kutsehariduskeskuse õpilastele, kes tulevad põhikooli või gümnaasiumi järel Tartusse õppima? Küsimusi on väga palju ja selline toetus oleks ka linnakassale väga kulukas.

Kas võib öelda, et Keskerakond on koalitsioonipartnerina lihtsalt mugavam?

Me ei saa mõõta koostööd koalitsioonipartneriga skaalal mugav-ebamugav. Eesmärk peab olema võimalikult hea kokkuleppe sõlmimine. Selle käigus võib tulla ette ka üsna ebamugavaid diskussioone. Meil on Keskerakonnaga hea koostöökogemus ning visioon, kuidas linna arendada, on üsna sarnane.

Keskerakonna tasuta ühistranspordi ja täiemahulise munitsipaalpolitsei soov ei maksa sotside lubadusest sugugi vähem?

Selge on see, et Reformierakonnal on oma programm ja Keskerakonnal oma. Need programmid tuleb nõnda läbi rääkida, et koalitsioonileping oleks toimiv ja Tartu arengut igakülgselt eest vedav.

Ilmselt oleksite koalitsioonikõnelusi alustanud varem, kui poleks olnud neid möödunud nädala sündmusi?

Oluline oli kindlasti mõneks päevaks aeg maha võtta, et ise informatsiooni koguda ja selgust saada, mis on abilinnapeade kahtlustuste sisu. Nüüd on meil see informatsioon olemas. Rakendasime tööle sisekontrolliteenistuse, et linnavalitsuse tööga seotud kahtlustusi põhjalikult kontrollida.

Me ei saa mõõta koostööd koalitsioonipartneriga skaalal mugav-ebamugav. Eesmärk peab olema võimalikult hea kokkuleppe sõlmimine.

Mida teha, et linnavalitsus ei satuks tulevikus jälle sellisesse olukorda, et politsei korraldab raekojas läbiotsimise?

Kahtlemata on meil praegusest olukorrast õppida. Eelkõige seda, kuidas võimalikku huvide konflikti olukorda paremini teadvustada ja ennetada.

Riigihangete puhul tuleb kehtestada mehhanism, et selle korraldamises osalejad deklareerivad oma huvide puudumist kõigi konkreetsete pakkujatega seoses.

Oleme ka juba hankinud inforegistri teenuse, mis näitab meile ettevõtjatevahelisi ärisuhteid.

Valvo Semilarski tuli linnavalitsusse ärist. Just ärisidemete tõttu nõudis teie eelkäija Urmas Kruuse abilinnapea Anto Ililt, et ta on kas abi­­linnapea või tee-ehitusfirma Tref osanik, mõlemat ei saa.

Selge on see, et eraettevõtluses olnud inimene tunneb seda ala ja tal on kontakte teiste ettevõtjatega. Olen seda toonitanud kõigile, et sidemed, mis võivad kuidagimoodi mõjutada inimese tegevust linnavalitsuses, tuleb katkestada. Sellest tulenevalt on ka praegu oluline, et me veelgi seda mehhanismi tugevdame, mis võimaldaks inimesel endal ja ka linnavalitsusel tuvastada neid konflikte paremini.

Artjom Suvorov ja Valvo Semilarski on öelnud, et neile esitatud kuriteokahtlustused on alusetud.

See on järgneva uurimise küsimus. Tegemist on tõsise kahtlustusega. Korruptsioonil ei saa olla kohta Tartu linna juhtimises. Ma loodan, et selgus neis asjus tuleb võimalikult kiiresti majja. Sisekontrolliteenistus uurib kõiki ajakirjanduses toodud väiteid.

Teisalt tuleb endale aru anda, et korruptsiooni puhul on tegu peitekuritegudega. Nende avastamine on linnavalitsuse käsutuses olevate vahenditega äärmiselt keeruline. Kaitsepolitsei kasutab talle seadusega antud õigusi, nagu näiteks pealtkuulamine ja jälitustegevus. Avaldan tunnustust kaitsepolitseile selle eest, et ta teeb oma tööd hästi.

Artjom Suvorovit nähti Keskerakonna Tartu piirkonna tulevase liidrina. Kui pikk on koalitsioonipartneri pink?

Ma usun, et Keskerakond on võimekas erakond. Selge on see, et Artjom Suvorovil ja ka Valvo Semilarskil uude linnavalitsusse asja ei ole.

Kas abilinnapeade arv jääb samaks ja kellega on plaanis neid kohti täita?

Need on järgnevate päevade arutelu küsimused. Üks asi on selge: kõigepealt tuleb läbi rääkida sisulised küsimused, alles siis saab minna linnavalitsuse struktuuri ja isikkoosseisu juurde. Oluline on, et me saaksime programmilistes seisukohtades ühise meele.

Kellele kuulub volikogu esi­­mehe koht?

Hea traditsioon Tartu linnas on, et linnapea ja volikogu esimees ei ole ühest erakonnast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles