Miks valivad Tartu suveniire välja ametnikud?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnavalitsus kuulutas välja tuhande euro suuruse auhinnafondiga suveniirikonkursi Tartu linna ja maakonda tutvustavate uute suveniiride saamiseks. Aga miks on žüriis ülekaalus ametnikud, mitte kunstiinimesed, on vaid üks disainer ja üks kunstisalongi juhataja?


Karin Jaanson
Tartu abilinnapea:

Eks suveniiride konkursse on ka varem tehtud. Seekord on eesmärgiks, et see, mis tehakse, saaks ka tootmisse ja neid asju hakkaks olema linna kingitustepoodides ja ka linnal oleks võimalik neid kinkida. Et ei oleks vaid ühekordne aktsioon, aga tootma keegi ei hakka.

Ma usun, et nende inimeste hääl nendes küsimustes, mis puudutab disaini, jääb kõlama. Et ei ole 9:1 ühe disaineri vastu.

Urmas Kruuse
Tartu linnapea:

Siin on teine asi veel. Põhiraha läheb selle peale, et osta kohe toodangut ka. Nominee­­rida jah, aga osta ka toodang­­ut. Kindlasti on inimestel, kes tegelevad kunsti müügiga, arvamus, arusaam ja kompetents, mis võiks olla laiemas mõttes teema.

Siiski on žüriis ülekaalus ilmselgelt ametnikud, aga suveniir võiks ju olla disainitoode.

Õige on see, et kes maksab, tellib ka muusika. See on õige lähenemine, me peamegi ülekaalus selles kontekstis olema. Ma ei mäleta, et seal oleks tehtud jõupositsioonilt otsuseid. Aga vastutus ja rahalistesse raamidesse mahtumine peab igal juhul olema.

Kes maksab, tellib muusika?

See tähendab, et me rahastame suveniiride konkurssi, me vastutame selle eest ja maksumaksja raha säästliku kasutamise eest.

Ma ei ole päris nõus selle väitega, et kõikidel kunstnikel on üks arusaam. Me võime võtta sinna viis kunstnikku, aga kui kõik viis kunstnikku ütlevad eri asjade kohta, et temale meeldib see ja temale meeldib see, ei pruugi see anda tulemust.

Loojad on eripalgelised, ükskõik kas arhitektuuris või muus valdkonnas.

Vastab abilinnapea Karin Jaanson:

Siin on ju inimesi väga erinevatest huvirühmadest, on inimesed Tartumaa Turismi infopunktist, kes näevad, mida inimesed küsivad.
Raul Oreškinit loomemajanduskeskusest võiks loomeinimeseks pidada. Sirje Bork tegeleb linna väliskülalistega.

Raimond Tamm
Tartu abilinnapea:

Peame ka teadma, kellele need meened lähevad, selle pilguga peab ka vaatama. Ainult ilu pärast ei saa me neid esemeid tellida, peab olema praktiline pool, et kellelegi need esemed meeldiksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles