Tartu ei kiirusta alkoholikeeluga

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea Urmas Klaas.
Tartu linnapea Urmas Klaas. Foto: Margus Ansu

Tallinn teatas kavatsusest keelata pea kogu linnas avalikes kohtades alkoholi tarvitamine. Tartu linnapea Urmas Klaas (pildil) leiab, et seesugused otsused tuleb langetada kaalutletult, et ei oleks vaja paari nädala pärast ümber otsustada.

Mida arvate Tallinna plaanist avalikes kohtades joomist piirata? Seadus on juulist joomisvabadust juurde andnud, Tallinna linnavõim tahab vähemaks võtta. See õigus neil ka on.

On. Igal omavalitsusel on õigus lisaks seada sisse alasid, kus ta piirab alkoholi tarvitamist avalikus ruumis.

Tallinn on väga jõulise sammu astunud, õigemini kavatseb astuda. Ma ei ole kursis, milline statistika või analüüs neil taga on.

Tartus oleme linnavalitsuses kokku leppinud nõnda, et septembri alguses tuleb Lõuna prefektuuri politsei juhtkond linnavalitsusse, kus teeb omapoolse kokkuvõtte uue korrakaitseseaduse kehtimahakkamisest septembri alguseni toimunu kohta.

Linnavolikogu esimehe Aadu Mustaga on kokkulepe, et politsei juhtkond tuleb 18. septembril ka volikokku, kus nad esitavad analüüsi, ja seal esitab linnavalitsus oma seisukohad.

Juba praegu on võimalik mõningaid järeldusi teha. Rannavalve on juhtinud tähelepanu, et randades on probleeme. Abilinnapea Valvo Semilarski on öelnud, et see on mõtlemise koht, kas ja kuidas linn peaks keeldudega sekkuma.

Tartu linnavalitsusel on leping turvafirmaga, nädalalõppudel on kesklinnas lisapatrull. Igal nädalal esitab turvafirma linnavalitsusele kokkuvõtted olukorrast kesklinnas.

Olen lugenud neid kokkuvõtteid. Nende järgi – kesklinnas, ma rõhutan – mingeid põhimõttelisi kõrvalekaldeid ei ole nad täheldanud. Patrull ei ole pidanud sekkuma ja keegi pole ka neid teavitanud, et nad peaksid sekkuma avaliku korra kaitseks rohkem või teistmoodi kui enne 1. juulit.

Tõepoolest, probleemi on tõstatanud rannavalve ja öelnud, et Anne kanali ääres on nende hinnangul alkoholipudelitega õiendamist mullusest rohkem.

Praeguseks on rannahooaeg läbi, analüüsime statistikat ja olukorda koos rannavalve ja politseiga ja teeme sellelt pinnalt oma järeldused.

Olen seda meelt, et peame olema valmis otsustama üht- või teistmoodi, aga saame seda teha statistika ja sellele järgneva analüüsi pinnalt.

Kui politsei toob lauale info ja analüüsi, et Tartus on õiguskorraga probleeme pärast 1. juulit ja tuleb keelualasid sisse seada lisaks nendele, mis seaduses niikuinii on, siis on see tõsise arutelu koht.

Milline on teie isiklik mulje olukorrast, olete ju linnas liikunud?

Isiklik mulje, mis linnas silma jääb, on see, et sellel suvel on linnapildis, just nimelt nädalalõppudel, rohkem näha alkoholiga ringi liikuvaid inimesi. On see mulje. Aga seda muljet on tarvis kinnitada.

Kas õllepudeliga ringi liikujate arv oli suur seepärast, et juulis olid ilusad palavad ilmad, või seepärast, et see on nüüd legaalne tegevus?

Kui seadusandja andis alkoholi tarvitamise vabamaks, on ootuspärane, et tarvitataksegi vabamalt. Kuid kas seda vabadust ka kuritarvitatakse?

See ongi see teema, mida räägime Anne kanali piirkonna puhul. Et Anne kanali ääres on alkoholi tarvitatud enne 1. juulit ning ka eelmisel ja üle-eelmisel aastal, ei ole kellelegi saladus.

Sellisel puhul on politseid välja kutsutud. Seepeale on need inimesed taltunud või minema jooksnud. Nüüd tuntakse end vabamalt. Kuivõrd ajakirjandus sellest teemast ka söögi alla ja söögi peale kirjutab, teeb reportaaže ja analüüse, küllap see on ka mõnele inimesele võimaluse kiiremini teadvusesse viinud.

Eelistan siiski saada statistilist analüüsi professionaalidelt ja siis langetada otsused.

See, et Pirogovi plats oli erandlik piknikuala, kus võis alkoholi tarvitada, ei olnud Tartule halb lahendus. Selge on ka see, et Toomel ja mujal murulappidel veini ja õlut ikka joodi. Mis on keelu mõte, kui selle täitmist kontrollida ei suuda?

See on üks mõttekoht, et võime keelualasid sisse seada igal pool, aga on arusaadav, et ei politsei ega Tartu linn ole suuteline panema valvet igale õllepudeliga kõndijale.

Paratamatult peab arvestama, et kui piirava regulatsiooni kehtestad, pead olema suuteline ka keelu täitmist kontrollima. Asja teine külg on see, et väga kerge on avalikku võimu ja politseid naeruväärseks muuta.

Ikkagi on nõnda, et iga keeld peab olema põhjalikult läbi mõeldud ja selle keelu toimimine reaalses elus ka tagatud.

Kas Tartus on Keskerakond Tallinna piiranguga sarnase piirangu kehtestamiseks initsiatiivi võtnud?

Oleme arutanud seda teemat volikogu esimehega ja ka keskerakondlasest abilinnapeaga. Meie seisukoht on olnud Tartu koalitsioonis ühesugune: me arutame, Tartule kui targale linnale omaselt kõigepealt kogume infot, analüüsime ja siis langetame otsuse.

Kui selgub, et Tartus on tarvis keelualasid lisaks, siis tuleb seda arutada ja otsus langetada kaalutletult, et mitte paari nädala pärast ümber otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles