Vanim pallaslane toob oma maalid ja graafika Tartusse näitusele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstiühing «Pallas» avab kolmapäeval Ameerika Ühendriikides elava Anu Uustalu (s. 1914) maalide ja graafika väljapaneku «Kokkupõrge eluga».See on vanima pallaslase esmakordne näitus Tartus.


Uustalu isiknäitus Tartus on ühtlasi üks kasulik samm suurema pagulaskunsti ülevaatenäituse ettevalmistamisel. Eesti Kunstimuuseumi, Tartu kunstimuuseumi ja Kunstiühingu «Pallas» koostöös sündiv väljapanek on kavas avada selle aasta 2. septembril Kumus ja 2011. aastal Tartu kunstimuuseumis, teatas näituse koostaja Enn Lillemets.



Maalija, graafik ja kujunduskunstnik Anu Uustalu on isenäolisemaid loojaid meie kunstis, keda on seni Eestis teenimatult vähe tähele pandud. Nüüdne väljapanek on rajatud kunstniku peamiselt 1980. ja 1990. aastail loodud muljetavaldava üldistusega õli- ja pastellmaaliseadeile.



Tema figuuride, nägude ja ehitiste keskne teos on suur kujutluslik «Pegasus» (1971-1974). Lisanduvad väiksemad seaded nii maalis kui ka graafikas ning mõned näited varasest loomingust, sh. õlimaal «Ülikooli kirik» (1943).



Tallinnas 22. septembril 1914 sündinud Anu Leenu Uustalu õppis kõrgemas kunstikoolis «Pallas» Tartus aastail 1935-1939 ja 1942-1944 nii maali kui ka skulptuuri, peamiselt Ado Vabbe ja Anton Starkopfi juhendamisel.



Enne «Pallast» jõudis Anu Uustalu tudeerida aasta Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonnas. Ta esines mõnel Teise maailmasõja aegsel näitusel Tartus ja Tallinnas ning põgenes 1944. aastal Saksamaale, kus ta võeti ka olulisima meie pagulaskunstnikke ühendanud organisatsiooni, Eesti Kujutavkunstnike Keskuse liikmeks.



Saksamaalt siirdus Anu Uustalu 1949. aastal Ameerika Ühendriikidesse, jäädes elama Wisconsini osariiki Milwaukee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles