Teeneka tantsujuhi auks valmis film

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nõo vald austab 9. jaanuaril kohalikus kultuurimajas tantsujuhti Made-Heljo Ruuli temaatilise õhtuga «Tantsule elatud elu», kus tuleb esmaesitlusele ka valla tellimusel valminud tantsujuhi elu ja tegevust tutvustav portreefilm «Liblikatantsitaja».


Made-Heljo Ruul on Tartumaa staažikamaid rahvatantsujuhte, keda tunneb kogu Eesti tantsurahvas, vahendas Tartu maavalitsuse veebileht.

Tänavu 7. jaanuaril tähistab Ruul oma 76. sünnipäeva ja 50. tegevusaastat tantsujuhina Tartumaal ning sel puhul toimubki Nõos tema asuatmisõhtu.

Tantsupisiku sai Made Maarja-Magdaleena mittetäielikust keskkoolist. Huvi tantsu ja tantsimise vastu ei suutnud hävitada ka karmid Siberi-aastad Novosibirski oblastis.

Naasnud 1956. aastal asumiselt, asus Ruul elama Rannusse ning 1959. aastal sai temast Kurekülas moodustatud naisrahvatantsurühma juhendaja. Juba aasta hiljem pääses rühm ka üldtantsupeole.

Aastast 1966 elab Ruul Nõos. Samal aastal hakkas ta juhtima Nõo naisrühma, mis kannab praegu austava kummardusena oma juhile nime Madelin.

Aastatel 1969-2004 tegutses Ruul ka laste- ja neiduderühma juhina Nõo koolis ja kultuurimajas. Professionaalse ja nõudliku tantsujuhina on Made Ruul olnud mitmete kunagise Elva rajooni tantsupidude üldlavastaja ja Tartumaa tantsupidude naisrühmade lavastaja ning 2002. aastal toimunud Tartu linna ja maakonna tantsupeol naisrühmade liikumise juht.

Tantsijad ja lähedased tunnevad Made Ruuli elurõõmsa ja vitaalse naisena, otsekohese ja nõudliku tantsuõpetajana ning väärika rahvakultuuri kandjana.

Heade tantsutavade propageerijana on ta olnud eeskujuks tulevastele tantsujuhtidele - tema rühmadest on leidnud oma tee tantsujuhina Kaja Kress, Tiina Miido, Linda Piho, Viigi Kurvits ja Jaan Ulst.

2002. aastal Võrus toimunud Kai Leete tantsude võistutantsimisel anti Made Ruulile Kai Leete järglase austav tiiitel. Ta on pälvinud ka Helju Mikkeli tantsupreemia ja Ullo Toomi auaadressi laureaadi tiitli ning valitud Nõo valla aasta inimeseks.

Made töökuse krooniks on tema kodu - üks konkursi «Kaunis kodu» võitja Tartumaal. 2008. aastal anti Made Ruulile Tartumaa Kultuuripärli preemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles