Tosin Lüneburgi kunstnikku tõi Tartusse mitu kohvritäit kunsti

Vahur Afanasjev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kunstnikud Barbara Westphal (vasakult) ja Regine Tarara ning kunstnike Eestisse tooja Christian Ivar Hammerbeck on taiesed kohvritest välja võtnud ning arutavad, kuhu ja kuidas neid vaatamiseks välja seada Saksa Kultuuri Instituudi Kohvrigaleriis avatakse täna kell 19 näitus, mis koosneb Tartu sõpruslinna Lüneburgi tosina kunstniku loomingust.

Taiesed saabusid Tartusse kunstnike Klaus Großkopfi, Regine Tarara ja Barbara Westphali kohvrites. «See näitus annab väikese läbilõike Saksamaal kunstielus valitsevast,» kiitis lüneburglaste graafika, maalid ja skulptuurid Tartusse vahendanud Christian Ivar Hammerbeck näituse ulatust.

Tosina lüneburglase Tartusse jõudnud teosed on valminud valdavalt möödunud aasta kestel, kuid nende seas leidub ka alles märtsikuu algusest pärineva värvikihiga maale.

Eesti päritolu kunstniku ja galeristi Hammerbecki sõnul peaks näitus olema väga huvitav Eesti kunstnikele, kes tahavad end mujal maailmas tehtavaga kursis hoida.

Kontaktid Lüneburgi kunstnikega tekkisid Christian Ivar Hammerbeckil seoses mullu detsembris seal eksponeeritud näitusega «Säravsinine Eesti».

Lüneburgi Kujutava Kunsti Ühing, mille esinaise Barbara Westphaliga Hammerbeck ühendust võttis, valis Tartus näidatavad taiesed välja kibekiirelt.

«Etteteatamise aeg oli lühike - kirjutasin kõigile neljakümne viiele ühingu liikmele ja ütlesin, et esimesel tosinal on võimalik Eestisse minna,» meenutas Westphal, kes on ise Tartus esindatud väikeskulptuuridega.

Aktuaalne kunst

Skulptoritest abielupaar Barbara Westphal ja Klaus Großkopf rõhutas näitusest kõneldes selle sotsiaalset kaalu, mainimata siiski sõna poliitika. «See näitus kajastab ühiskonna arengut ja probleeme, mis on praegu aktuaalsed,» lausus Großkopf.

Westphal osutas Saksamaal levinud Iraagi sõja ja muude relvakonfliktide vastasele suhtumisele.

Sõjavastase teema esitamise näiteks tõi ta kaks Sabine Schäferi maali seeriast «Taevas on küllalt palju surnuid», mis varitsevad näitusekülastajat Saksa instituudi katusealusesse Kohvrigaleriisse viival trepil.

Ühiskondlikult väga tundlikud on ka Ludmilla Schalthoffi portreelaadsed maalid, mille loomist inspireerisid Heinrich Heine luuletused. Ühel Schalthoffi teostest on kujutatud ka Heine ise, kelle portree all seisab moto «Ich grolle nicht» («Ma ei vihasta enam»).

Rohkem või vähem aktuaalsete ja inimlike teemadega tegelevad ka Guddi Braun, Siegrid Gruber, Dietlind Horstmann-Köpper, Irmgard Leser, Gudrun Löbig, Martin Lühker ja Margitta Schenk, kes samuti näitusel esindatud.

Kingituseks maal

Lüneburgi kunstnikud ei toonud oma teoseid Tartusse pelgalt selleks, et neid eksponeerida ja siis koju tagasi viia, vaid põlistavad ühe maali Emajõe pealinna.

«Meil on saanud traditsiooniks, et kui on näitus, siis jäetakse üks pilt siia,» rääkis Saksa instituudi juhataja Maie Keek.

«Lüneburglaste puhul on nii, et nende linn ostis Margitta Schenki maali ära ja kingib nüüd selle Tartu linnale,» lisas ta.

Margitta Schenki maal, mis on seeria «Sisust ja tühjusest» esiklaps, jääb linnade kokkuleppel seniks Kastani tänavasse Saksa Kultuuri Instituudi majja, kuni instituut ja selle galerii toimivad.

«Kingituseks mõeldud pildi valis välja Lüneburgi kultuuriosakond,» lubas Barbara Westphal pilguheidu kingitud hobuse suhu.

Tema arvates sobitub Schenki maal, millel muu hulgas kujutatud trepp või redel, hästi kahe linna sõpruse teemat sümboliseerima.

Näitus Saksa Kultuuri Instituudis

• Saksa Kultuuri Instituudis eksponeerivad oma töid Margitta Schenk, Guddi Braun, Klaus Großkopf, Siegrid Gruber, Dietlind Horstmann-Köpper, Irmgard Leser, Gudrun Löbig, Martin Lühker, Regine Tarara, Sabine Schäfer, Ludmilla Schalthoff ja Barbara Westphal.

• Näitust «12 kunstnikku sõpruslinnast Lüneburgist» saab Saksa instituudis vaadata kuni 26. aprillini.

• Lüneburg kinkis Tartule sõpruse märgiks Margitta Schenki maali sarjast «Sisust ja tühjusest», mida näitab kunstiteadlane Enriko Talvistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles