Arvutitootja Ordi tõusis suurema kärata tippu

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartus Betooni tänava kontorihoone esimesel korrusel on mõned ruumid, neist suurimas, umbes 80-ruutmeetrises, paneb neli meest arvuteid kokku - siin asubki Eesti suuruselt teise arvutitootmisfirma keskus.

Ordi omanik ja juhataja Sulev Sisask näitab mullust arvutitootjate edetabelit, kus Ordist eespool on vaid Microlink Arvutid. Kahe peale müüsid Ordi ja Microlink eelmisel aastal ligi pooled Eesti lauaarvutid. Ordist järgmise kodumaise tootja turuosa ei küündinud kuue protsendini.

Veel 1997. aastal oli Ordi Eesti turul pisitegija, siis olid praegused mahajääjad edetabelis Ordist tublisti ees. See ei põhjustanud aga firmas mingit hüsteeriat ega kaasaminekut riskantsete internetiprojektidega, miljoneid ei kaotatud ja Ordi püsib kui kindlameelne kingsepp oma liistude juures - ning aina kasvab.

Rõõmuks omanikule

Kas saab üldse võrrelda 640 töötajaga Microlinki kontserni 56 töötajaga Ordiga? Mõlemad on saanud jalad alla arvutite kokkupanekuga, aga Microlink tegutseb praegu paljudes infoajastuga seotud valdkondades Leedust-Lätist virtuaalilmani.

Paraku eristab kaht ettevõtet ka see, et Microlink prognoosib juunikuuga lõppeva majandusaasta kahjumiks 5-10 miljonit krooni, Ordi teenis aga eelmisel aastal 9 miljonit krooni puhaskasumit.

206,4 miljoni krooni suuruse käibe juures teenitud üheksa miljoni krooni suurune kasum üllatas isegi Ordi omanikku Sisaskit. Üheksa miljonit on lisaväärtus, mida andis sissetoodud arvutiosade kokkupanek arvutiteks, arvutikastile kaubamärgi lisamine ning selle mahamüümine ja hooldus.

Mis on Ordi edu valem? «Kui ma teaksin täpset valemit, siis võiks seda rakendada ka kõigi teiste projektide puhul,» lausub Sisask.

Teda tundvate inimeste hinnangul on aga tegu ettevaatliku ärimehega, kes ei riski liigselt ega tegele asjadega, mis toovad tulu kunagi hiljem, kui üldse toovad.

Sisask tunnistab, et ülearu ei riski ta tõepoolest - Ordi edu taga on tema kinnitusel pidev turuanalüüs ja oma võimete realistlik hindamine. «Meie eesmärk on teha paremini seda, mida me teeme,» märgib ta.

Tartu firma

Ordi arvuteid paneb kokku neli inimest ka Tallinnas ning paar palgalist Narvas ja Pärnus. Alguse sai firma aga Tartust ning veel mõne aasta eest müüdi siin suurem osa Ordi arvuteid.

Sisaski sõnul on firma käive kasvanud nii mullu kui tunamullu eelnenud aastaga võrreldes 40 protsenti. Eelmisel aastal oli Ordi turuosa lauaarvutite turul 21 protsenti ja Microlinkil 27 protsenti, üldse müüdi Eestis üle 50 000 lauaarvuti.

40-protsendilist käibekasvu Sisask sellelt aastalt enam ei oota. «Ordi turuosa on lauaarvutite turul praegu juba 22-23 protsenti, teatud piirist ülespoole muutub turuosa kasvatamine liiga kulukaks. Käibekasv ei ole eesmärk - eesmärk on pakkuda klientidele seda, mida nad tahavad.»

Odavam hind

Mille poolest erineb Ordi arvuti mõne teise tootja arvutist? «Pean tõdema, et arvuti on arvuti,» tunnistab Sisask. «Tahame teha tööd nii hästi kui oskame ning tagada kliendile seda, mida oleme lubanud.»

Microlink Arvutite tooteturunduse juhi Mart Sepa hinnangul on Ordi üheks eduvalemiks see, et firma arvutite peamine sihtrühm kasvab kõige kiiremini.

«Need on hinnatundlikud ja keskmise sissetulekuga eraisikud,» rääkis Sepp. «Kahjuks jäävad meie tooted hinnatundlikule kliendirühmale mõnikord natuke kättesaamatuks.»

Sepa andmetel on Ordi müünud suure osa arvutitest ilma operatsioonisüsteemita. Ka väidab ta, et Microlinki arvuti on kvaliteetsem kui Ordi oma. Siit tuleb Sepa sõnul ka Microlinki ja Ordi võrreldavate omadustega arvutite keskmiselt 500-1000-kroonine hinnavahe.

Sisaski kinnitusel põhineb paljude arusaam Ordist varasematest aastatest, mil see oli tõepoolest odav tootja.

Üle-eelmisel nädalal kaitses ettevõte kolmanda Eesti arvutitootjana Microlinki ja PCT järel ISO 9001-2000 kvaliteedijuhtimise sertifikaadi.

Ordi arvutite tootmine aastate lõikes

1997. aastal tootis Ordi 1588 arvutit

1998. aastal 3868 arvutit

1999. aastal 5667 arvutit

2000. aastal 7029 arvutit

2001. aastal 10288 arvutit

2002. aasta viie esimese kuuga 3866 arvutit

(käibe kasv võrreldes eelmise aasta sama ajaga 15 protsenti)

Sama ajaga müüdi Eestis 4712 Microlinki arvutit

Allikas: Ordi ja Microlink Arvutid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles