Võimuvõitlus tõi Florale uue juhatuse

Aivar Aotäht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aktsiaseltsi Tartu Flora kolmeliikmeline nõukogu vahetas Indoneesias Bali saarel puhkust veetva tegevdirektori ning juhatuse esimehe Ilmar Volkmanni äraolekul välja senise juhatuse.

Keemiatooteid valmistava firma Tartu Flora nõukogu valis senise viieliikmelise juhatuse asemele kaheliikmelise: tootmisosakonna juhataja Peeter Laursoni ja uue inimese väljastpoolt firmat, Tallinna ärimehe Imre Freibergi.

Senise juhatuse liikmed tõsteti firmasiseselt ümber, ainsana koondati pearaamatupidaja ja ühtlasi direktori kohusetäitja Silvi Zimmermann.

Flora endisesse juhatusse kuulusid firma endised ja praegused töötajad Ilmar Volkmann, Silvi Zimmermann, Sander Külm, Jaan Vene ja Urmas Kõrgesaar.

Pärast juhatuse koosseisu muutmist esitasid nõukogu kolmest liikmest kaks, Aleksander Vimberg ja Virve Raadom, avalduse nõukogust tagasi astuda. Kolmas nõukogu liige, Maie Reisel, oli juhatuse koosseisu muutmise vastu.

Zimmermann ütles Postimehele, et tegu on firma kuritegeliku ülevõtmisega.

«Nõukogu tegi oma otsuse kolmapäeva õhtul kell üheksa. Järgmisel hommikul läksin tööle enne seitset, kaheksast tuli peahoonesse valvesse ESSi turvamees,» rääkis ta. «Samas tulid firmasse uued juhid Freiberg ja Laurson, andsid mulle üle koondamisteate ja palusid kohe lahkuda. Päeval lülitati välja mu mobiiltelefoni kaart.»

Kui Postimees käis neljapäeva pärastlõunal Floras, oli turvamees juba valves. Zimmermanni ei õnnestunud siis telefonitsi kätte saada, sekretär soovitas helistada hiljem ja ütles, et Zimmermannil pole praegu aega ajakirjandusega rääkida.

Juhatuse uus liige Imre Freiberg tunnistas Postimehele, et nõukogu otsustas Zimmermanni koondada.

Teiste juhatuse liikmete liikumine oli Imre Freibergi kinnitusel firmasisene ümberpaigutus.

Turvamehe kohta ei osanud ta veel öelda, kas ta jääb valvesse ka edaspidi. Turvamehe palkamist kommenteeris ta, et suurematel asutustel on ka turvameeste valve.

Muutused Flora juhtkonnas olid Freibergi väitel vajalikud aktsionäride huvides ning midagi erilist lahti pole.

Zimmermann märkis, et kolmapäeval viis Flora jurist Urmas Kõrgesaar majast välja aktsiaraamatu.

«Seepärast ma ei oska öelda, kes ja mis on Tartu Flora ülevõtmise taga,» lisas ta. «Nagu ma tean, pidi aktsiaid kokku ostetama endise tootmisosakonna juhataja Peeter Laursoni nimel. Samas olen täiesti veendunud, et suudame aktsionäride erakorralisel koosolekul 15. märtsil Tartu Flora säilitada.»

Flora endise juhatuse üks liige ütles ajalehele Äripäev, et Floras on mõnda aega omavahel konkureerinud kaks huviringkonda, eesmärgiks osta kokku väikeaktsionäride aktsiad.

Kokku on Floras 62 aktsionäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles