Raamat õpetab looduslikke värve kasutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mida esteetilisem ja tervislikum on meid ümbritsev keskkond, seda paremini ennast tunneme ja rohkem jõuame.

Säästavad puitu

Ajakirja Kodukiri kirjastamisel hiljuti ilmunud René Pere ja Tarmo Elvisto raamat õpetab keskkonda ise käepäraste materjalidega kaunistama.

Autorid lähtuvad säästva arengu filosoofiast: kõik, mis on end aegade jooksul tõestanud, on väärt säilitamist ja mõistlikku täiendamist.

Säästlikkus tähendab sedagi, et keskkonna- ja loodushoidlikud kasutatud materjalid on pärit loodusest ja võivad sinna ka eriliste probleemideta tagasi minna.

Looduslike värvide maailmas on sõnal säästev ka üks kõrvaltähendus – looduslik värvaine säästab ka kaetud puitu ennast, andes talle erinevalt sünteetilistest värvidest võimaluse hingata.

Kuigi raamatu autorid on jaganud oma kogemusi juba mitmeid aastaid ajakirjanduses, oli selle tagasihoidliku mahuga raamatu kirjutamine mõnes mõttes pioneeritöö.

Näiteks tuli ühtlustada kasutatav terminoloogia – nii igapäevaste sõnade nagu värv, värvus, värvaine ja pigment tähendused.

Looduslike, traditsiooniliste värvainete maailm on tõesti kirju. Värvaineid saab valmistada värvimuldadest, lubjast, tõrvast, linaõlist, aga ka toiduks tarvitatavatest ainetest (õlu, jahu, kohupiim või muna), mis on võhikule juba mõnevõrra üllatavam.

Sõnum tartlastele

Raamat sisaldab üksikasjalikke ja autorite poolt praktikas läbiproovitud soovitusi looduslike värvainete valmistamiseks ja kasutamiseks, samuti põgusat ülevaadet nende kasutamise ajaloost.

Raamatus on ka sõnum tartlasele, sest looduslike värvainete kasutamine peaks olema eluterve keskkonna säilitamise seisukohalt ainumõeldav võimalus.

Ja just omanäolised ajaloolised puitasumid, nagu Supilinn või Karlova, vajavad kaitset, säilitamist ja mõistlikku edasiarendamist.

Seetõttu peaks see raamat kuuluma iga ajaloolise puitmaja omaniku koduse raamatukogu olulisimate käsiraamatute hulka.

 

Raamat

René Pere, Tarmo Elvisto, «Looduslikud värvid ehituses. Kuidas valmistada ja kasutada vanu häid värve». Tallinn, Kodukiri, 2006. 96 lk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles