Karlova kooli teater mängib Kärdi lugu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kodus on halb olla, seal tarvitatakse alkoholi ja süüakse ainult kartuleid, räägib 13-aastane Lõvi tähtkujus sündinud Kärt Tartu Karlova gümnaasiumi tubateatri laval.

Kärt on tegelane Juhani Püttsepa samanimelisest näidendist, mis põhineb ühe tüdruku eluvintsutustel.

Kärdi ema on alkohoolik, kes elab koos samasuguse meesterahvaga, tüdruku õed-vennad kannavad erinevaid perekonnanimesid ja elavad lastekodudes, tema elu ilmestavad käigud psühhiaatriakliinikusse ja lõpuks satub ta – pärast vägistamist – haiglasse.

Täiesti õpilaste tehtud

Sellise etendusega astusid Karlova gümnaasiumi tubateatris üles 11.h klassi õpilased. Näidendi otsisid nad välja ise, lavastasid ise ja on seda mitmel korral ette kandnud.

«Mina olen neid ainult nii palju õpetanud, et ärgu seljaga publiku poole seisku,» kinnitab Karlova gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja Külliki Kask.

Tubateater loodi emakeele-päevaks, sellel on olemas oma direktor, 11.h klassi õpilane Ken Jõela, ning lisaks «Kärdi» lavastanud Birgit Tellingule tegutseb seal veel viis lavastajat, kel igaühel oma näidend etendada.

Noor lavastaja Birgit Telling, kes ise mängib näidendis õpetajat, sõnas, et «Kärt» sai välja valitud just seepärast, et see räägib noortest ja peaks koolikaaslastest vaatajaile hästi arusaadav olema.

Kärdi osatäitja Marika Goldmani kinnitusel ei ole tema selliseid kannatusi, nagu Kärdil läbi tuleb teha, end ümbritsevas elus kohanud: «Kui, siis ainult filmides.»

Tegeliku elu lugu

Reedel mängiti «Kärti» oma kooli 6. klassi õpilastele, Kärdi eakaaslastele. Marika Goldman hästi ei usu, et nii noortele näidendi sisu päriselt kohale jõudis.

Näidendis psühhiaatri rolli täitnud Eili Koitla hinnangul on sellises vanuses lastele raske selgeks teha karmi maailma olemust. «See ei ole lugu, mis on traagilise või õnneliku lõpuga. See on tegeliku elu lugu,» sõnab ta.

Etenduse-Kärt kurtis lavalt, et teised teda pidevalt kiusavad. Eili Koitla tunnistas, et kiusamist tuleb nende kooliski ette.

«Õnneks on inimestel tänapäeval juba nii palju tolerantsust ja mõistmist, et seda näeb üha vähem,» märkis Koitla. Tema sõnul võis varem koolimajas ikka vägivalda või norimist näha, aga viimasel ajal on seda oluliselt vähem.

«Kärdis» löövad lisaks nimetatuile kaasa veel Karolis Kaljuste (Kärdi ema), Ragnar Kekkonen (ema elukaaslane), Allar Loot (mustlane) ja Toomas Kespre (tundmatu).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles