Päike ja tuul hakkavad mudilasi teenima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõrveküla lasteaia põnnide basseinivett soojendab peagi päikesest saadud energia ja tuulgi annab valgustusse oma osa.


«Jah, võtame seal kasutusele päikesepaneelid ning tuulegeneraatori,» kinnitas Raadi sihtasutuse juht Jüri Rein­­põld.

Peamiselt basseinivee soojendamiseks paigaldatakse lasteaia katusele 40 päikesepaneeli, iga paneel on suurusega 1 x 1,5 meetrit. Need uut tüüpi paneelid töötavad kuni 15-kraadise külmaga.

«Mõnel ajal saame osa päikesest saadud energiaga soojendatud vett kasutada ka keskküttesüsteemis,» märkis Rein­­põld. Kõrveküla lasteaias on gaasiküte.

Katusele suure kasti sisse tuleb ka 5-kilovatine tuulegeneraator, mis hakkab lasteaiale elektrit tootma.

Lasteaias päikese- ja tuuleenergia kasutama hakkamiseks kulub 137 410 eurot ehk ligi 2,15 miljonit krooni. Raadi sihtasutus sai sellest rahast 117 458 eurot ehk veidi enam kui 1,8 miljonit krooni toetust keskkonnainvesteeringute keskuse keskkonnakorralduse programmist.

«Nelja aastaga peaks selle projekti omaosalus tasa olema,» ütles Reinpõld. «Kui oleksime pidanud päikese- ja tuuleenergia kasutamiseks seadmed toetuseta ostma, oleks nende tasuvusaeg üsna pikk.»

Päikesepaneelid ja tuulegeneraator peavad Tartu valla Kõrveküla lasteaias hakkama sooja ning valgust andma 30. septembrist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles