Inspektorid võtavad luubi alla töötingimused kassades ja hooldekodudes

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tööinspektsiooni Lõuna inspektsioon võtab sel aastal sihtkontrollide käigus erilise tähelepanu alla hooldekodud aga ka töötingimused toidukaupluste kassades.


Veebruaris vaatavad tööinspektsiooni ametnikud üle toidukaupade jaekaubanduse kassatöökohad. Sihtkontrolli eest vastutava tööinspektor Evelin Martini sõnul keskendutakse kontrollide käigus täpsemalt kassatöötajate töötingimuste hindamisele, kontrollides sealhulgas toolide ja töövahendite korrasolekut, valgustust ning temperatuuri, teatas Lõuna inspektsioon.

Töökorralduses hinnatakse vahelduva töö ja pauside kasutamise võimalusi. Lisaks hindavad viis sihtkontrolliga seotud tööinspektorit töötaja õigete töövõtete kasutamist ning riskianalüüsis kassatöökohtade hindamist.

Martin lisas, et suurimad seni silma jäänud probleemid toidukaupluste kassades on seotud tuuletõmbuse ja vahelduva töö puudumisega.

Selle kontrolliga külastatakse 50 ettevõtet. Jõgeva-, Võru-, Viljandi-, Valga- ja Põlvamaal kontrollitakse töötingimusi 24 ning Tartumaal 26 kaupluses.

Veebruarikuust maini pööratakse erilist tähelepanu veel ka töökeskkonnale hooldekodudes. Valikuliselt külastatakse 32 hooldekodu. Selle sihtkontrolli eestvedaja tööinspektor Valentina Soone kinnitas, et hooldekodudes on töötajatel igapäevaselt vaja tõsta ja liigutada hoolealuseid, neid pesta, vahetada voodipesu, serveerida toitu jne. Samuti toimub töö ööpäevaringselt, kokkupuutes nii vaimse kui füüsilise puudega inimestega.

Külastuste käigus hindavad seitse tööinspektorit hooldajate töökohtade kujundamist; vaadeldakse, kuidas on korraldatud raskuste käsitsi teisaldamine ja abivahendite kasutamine ning pööratakse tähelepanu sellele, kuidas on töötajaid juhendatud kriisiolukorras käituma.

Lõuna inspektsiooni haldusalasse kuuluvad Tartumaa, Viljandimaa, Valgamaa, Jõgevamaa, Võrumaa ja Põlvamaa. Inspektsioonis töötab 26 ametnikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles