Tartu abilinnapea Kajar Lember paneb ameti maha

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu abilinnapea Kajar Lember.
Tartu abilinnapea Kajar Lember. Foto: Margus Ansu

Tartu abilinnapea Kajar Lember ütles täna volikogus selgelt välja sõnumi, mida kuluaarides on räägitud juba nädalaid: ta paneb ameti maha ja keskendub eraärile.

Palun selgitage, mis on ametist lahkumise põhjus nüüd, kui valimisteni on jäänud umbes aasta?

Põhjus on selles, et linn korraldab lähiajal ideekonkursi mitmete potentsiaalsete arendusobjektide peale Raadil, et seal ümbrus korda teha. Olen otsustanud, et tahan ühe oma ideega osaleda. Leian, et konkursil osalemine tekitaks huvide konflikti, olengi seetõttu otsustanud abilinnapea ameti maha panna ja mingiks ajaks keskenduda erasektorile.

Idees, millega ma välja tulen, ei ole ka ühtpidi midagi maailma muutvat, oleme varemgi mõelnud sama asjaga Raadi peale, aga pigem vallamaadele teisel pool lennuvälja, et tekitada sinna kogu pere turismiobjekti. Nüüd, mil Roosi tänava lennuangaaride rendilepingust ootamatult loobuti ja need lähevad konkursile, avanes uus võimalus.

Kahte jumalat on korraga raske teenida ja valik on praegu selline. Kavatsen siiski mitte ära kaduda ja Tartu volikogu liikmena jätkan.

Kuidas hindate oma senist aega Tartu linnavalitsuses?

Minu jaoks need kaks ja pool aastat on olnud väga vinged aastad ja loodan parima võimaliku jälje maha jätta. Kahju on lahkumisel sellest, et meil on väga hea punt, linnavalitsus on kuidagi väga hästi toiminud, Tartu asja ajamisel pole olnud vahet, millisest erakonnast keegi on ja kuidas on koalitsioon kokku pandud.

Ehk on ka põhjus selles, et meil on linnavalitsuses ühesugust tausta: on pikka aega oldud avalikus sektoris, mõned ka erasektoris, on riigivalitsemise tausta ja ministeeriumikogemust. See tekitab ühise infovälja, saad aru, kuidas maailm toimib Tartus ja ka Tallinnas.

Selle koalitsiooni üks suur märksõna on olnud lasteaiakohtade loomine ja lasteaiajärjekorra kaotamine. Mure on ühtepidi maas, nüüd on vaja vaadata, kuidas lasteaiakohta vanematele odavamaks teha. Kuidas täpselt, ei ole me veel lõpuni kokku leppinud.

Paneme kokku 2017. aasta eelarvestrateegiat, sellesse oleme kavandanud koolimajade korrastamise programmi. Lisaks raha leidmisele on logistiline probleem: kuhu lapsed lähevad, kui koolimaja või koolimaja tiib on vaja tühjaks teha.

Olen rõõmus ka selle üle, et Tartu teaduspargi demokeskus on linna ja erasektori koostööprojektina valmis saamas. Sealt võiksid kõik koolide lõpuklassid läbi käia, et näha, millega Lõuna-Eesti ettevõtlus tegeleb.

Aga uus ambitsioon on siis piisavalt huvitav?

Eks ma olen ju pidevalt olnud ühte jalga pidi turisminduses sees. Olgu Vudila mängumaa või Saaremaaga seotud projektid. Olen püüdnud omi asju teha täiega: kui fookus selge, siis selles suunas ka joosta.

Praegu olen avalikus sektoris olnud järjest viis aastat, kui riigikoguaastad juurde arvata.

Aga tõesti, ma ei pea õigeks, et olen linnavalitsuse liige ja minuga seotud ettevõte läheb konkureerima linna konkursile hoonestusõiguse saamiseks.

Mis seal Raadil siis teie kujutluses olla võiks? Plaaniti vanatehnikamuuseumi, nüüd on jutt kontserdi- ja etenduspaigast?

Seal hakkavad ideed võistlema, tahaks natuke oma ideega üllatada. Selge on see, et tegu on aastaringse komplekstegevusega. Aga see ei ole spaa ega veega seotud.

Millal siis viimane tööpäev on?

Maikuus tõenäoliselt.

Kas erakond on ka arutanud, kes ameti üle võtab. Koalitsioonis on see koht sotside täita?

Vara veel välja öelda. Inimesi, kes võiksid sobida, on, aga periood on väga lühike.

Aruteludest on võimalike kandidaatidena läbi käinud näiteks Haaslava vallavanem Priit Lomp, Elva abilinnapea Marika Saar, endine maavanem Jaan Õunapuu, endine Saare vallavanem Jüri Morozov ja sealne praegune vallavanem Hannes Soosaar ning SDE infojuht, Tartu ülikoolis majanduseriala lõpetanud Raigo Jahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles