Mida soovitada inimesele, kes soovib kuumal suvepäeval jooksuspordiga tegeleda?

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vastab Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi juhatuse liige ja jooksutreener Harry Lembeg:

Number üks on kindlasti see, et tuleks päikesepaistest hoiduda ning joosta hommikul vara või õhtul hilja. Joosta tuleks ka varjulisemates kohtades, nagu parkides ja metsateedel, sest seal ei paista väga palju päikest.

Mis puutub riietusse, siis tuleks kanda heledaid ja õhulisi riideid. Väga olulisel kohal on muidugi vee joomine ning soovitatav oleks varustada enda joogiga, milles oleks ka mineraale.

Kui joosta näiteks pool tundi, siis oleks hea, kui inimene jooks natukene vett, kuid mitte väga palju. See on keeruline teema, sest liiga palju ei tohiks ka juua, see võib kõhule halvasti mõjuda. Pigem võiks ennast rohkem väliselt kasta ning kaelale vett panna ja alles peale treeningut mõõdukalt vett juua.

Oluline on silmas pidada tempot, mis võiks olla palju rahulikum kui tavalise ilmaga. Palavaga läheb pulss kõrgemaks ning koormus on suurem. Kui inimene jookseb tunnis kümme kilomeetrit, siis palavaga on selle asemel soovitatav sama ajaga joosta 8-9 kilomeetrit.

Nii palavate ilmadega nagu viimasel ajal, ma tegelikult ei soovitakski jooksma minna, sest võib tekkida ülekuumenemine ning veega ei jõua piisavalt keha maha jahutada.

Alternatiiviks väljas treenimisele on spordisaal, kus saab näiteks jooksulindil trenni teha, ning näiteks harrastaja jaoks on seal kasutegur oluliselt suurem, kui väljas palavaga joosta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles