Arvamus: mõtteid Valga-Elva-Tartu liini kohta

, raudteehuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigepealt soovin jõudu üle-eestilise rongiliikluse edukaks opereerimiseks. Millegi uue ja suurega alustada on arusaadavalt raske, aga loodetavasti tullakse uute rongide liikluse käivitamises esinevate muredega edukalt toime ja kõik hakkab sujuma hästi.

Esitan paar mõtet seoses Valga-Elva-Tartu liiniga. Esimene on konkreetne ja võiks olla teostatav ehk kohe praegu, teine on aga suunatud tulevikku.

1) Hommikune Valga-Tartu rong saabub Tartusse juba kell 7.15. Võib arvata, et Tartus koolis või tööl käivatele inimestele on selline saabumisaeg ehk natuke liiga varajane. Paremini sobiks saabumine Tartusse umbes kell 7.30, nagu teeb seda Orava-Tartu reisirong. Kui liini opereeris varem Edelaraudtee, jõudiski Valga rong Tartusse umbes pool kaheksa. Lisaks sellele läheb Tartu-Tallinna rong edasi alles 7.40. Kes soovib sõita Valga poolt tulles edasi Tallinna poole, peab Tartus praegu ootama tervelt 25 minutit.

2) Kui jõuavad kohale kõik rongid ja juunist rakendub uus sõiduplaan, võiks kaaluda ühe kahe vaguniga koosseisu viimist Tartusse, teenindamaks Tartu-Elva ja võib-olla ka Tartu-Jõgeva linnalähiliine.

Sõit rongiga Elvast Tartusse võtab uue plaani järgi kõigest 28 minutit, samal ajal näiteks Tartu-Elva maaliinibuss sõidab kuni tund aega. Usun, et Tartu ja Elva vahet reisijad (ja näiteks ka Nõo inimesed) sõidaks hea meelega uues mugavas ja kiires rongis.

Kui rong sõidab Elva ja Tartu vahet vaid kaks korda päevas nagu praegu, ei võta paljud inimesed rongi kuigi tõsise võimalusena liikumiseks nende linnade vahel. Loodetavasti kaaluks nii mõnigi autojuht hoopis rongi kasutamist, kui sellel oleks mõistlik sõidugraafik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles