Esietendub klassikalise balleti üks sümboleid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval kell 19 esietendub Vanemuise suures majas klassikaline ballett «Raimonda». Aastal 1898 Peterburi Maria teatris loodud «Raimondat» peetakse 19. sajandi viimaseks suureks balletiks, millest on saanud klassikalise balleti kuldaja üks sümboleid.

Venemaalt pärit lavastaja-koreograaf Jelena Pankova on Vanemuises andnud Aleksandr Glazunovi muusikale ja Marius Petipa koreograafiale uue sisu.

«Mis selles materjalis võiks inimesi köita? Ma arvan, et eelkõige imeline muusika,» ütles Pankova. «Mulle on alati tundunud, et muusika on originaalsisuga justkui vastuolus. See ballett on kaunite divertismentide tulevärk, aga muusikas on dramaatiline ülevus, mis sisus selgel kujul ei avaldu.»

Pankova ei loonud enda väitel uut teost, kuigi kolmevaatuselisest balletist sai kahevaatuseline. Lugu sai tema sõnul traagilisem ja elusam ning kõik kokku on väga ilus klassikaline ballett.

«Raimonda» muusikajuht ja dirigent on Erki Pehk ja dirigent Lauri Sirp. Lavakujunduse ja kostüümid on teinud ühiselt Charles Cusick-Smith (Šotimaa) ja Philip Ronald Daniels (Suurbritannia). Valguskujunduse on loonud Priidu Adlas (Tallinna linnateater).

Nimiosas on Maria Engel, Hayley Blackburn või Raminta Rudžionyte. «Raimondas» osalevad lisaks Vanemuise balletitrupile Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased, Vanemuise ooperikoor ja sümfooniaorkester.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles