Miks ei tohi aianurgas puulehti ja oksi põletada?

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linna jäätmehoolduseeskirja järgi on jäätmete põletamine keelatud. Ka puulehed ja -oksad on jäätmed ning neid ei tohi lõkkes põletada. Ometi on meil suured eramajadega linnaosad, kus just kevaditi tekib aia puhastamisel palju looduslikku prahti. Miks ei tohi seda aianurgas põletada?

Vastab Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Madis Tammeorg:

Pange see märg lehehunnik põlema ... ja kui naaber on astmaatik? Kui see kaks päeva tossab ja naabri aknast sisse läheb, proovige siis seal elada. Mina olen käinud Tähtveres sellist asja lahendamas mõni aasta tagasi.

Keeld on puhtalt tervislikest kaalutlustest?

Loomulikult. Õhusaaste vähendamiseks.

Aga riiklik tuleohutuse seadus ei keela tegelikult lõkke tegemist ning ütleb, et prah­ti tohib põletada ja lõket teha mittepõleval alusel ning kindlal kaugusel hoonetest.

Meie ei keela ka lõkke tegemist, kui võtate kuivad puud. Aga kui põletate jäätmeid, siis see on keelatud.

Aga puuoksad?

Kui võtate toored oksad, ei tohi neid põletada. Aga kui oksad on juba kuivad ja tossu ei tule, siis ... Siin on väga raske piiri tõmmata. See eeskiri on mõeldud terve mõistusega inimestele.

Aiaomanikud on teinud kevadel lõket aastakümneid ja tehakse ka praegu. Enamik teeb seda tuleohutuseeskirja täites ja järelevalve all.

Ma ei näe kuivade okste põletamises probleemi. Aga kui märjad lehed aina tossavad ja tossavad ... Meil on olnud kliinikumist suuri kaebusi, kui see on tõmmatud ventilatsioonisüsteemi sisse. Tiheasustusalal ei ole lehtede sussitamine mõistuspärane tegevus.

Nii et ka volbriööl ei tohi tuld teha?

Kui on korralikud kuivad puud, ei häiri see mitte kedagi. Aga tihti visatakse sinna igasuguseid jäätmeid, mida ei tohi lõkkesse panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles