Linnaäärsed külad üha paisuvad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnalähedastes külades läks kinnisvarabuumi ajal lahti suur elamuehitus, mis jätkub mitmel pool siiani. Ühes uute majade valmimisega on ka rahvaarv mitu korda suurenenud. Siiski tundub veidi uskumatu, et mõnes külas on elanike hulk kasvanud enam kui kümme korda.

Üheks selliseks on Luunja vallas asuv Veibri küla Emajõe vasakkaldal, kohe Tartu linna lõunapiiril. Aastal 2000 elas seal 60 inimest, eelmise aasta lõpus juba 824.

Elanike hulk on kasvanud kümnendiga enam kui 13 korda.

Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul on Veibri küla, kus kümne aasta eest ei olnud veel suurt midagi. Siis algasid aga suured kinnisvaraarendused ning rohumaad täitusid kiiresti elamutega.

Hoogsalt kasvanud külasid leidub Luunja vallas veelgi. Üle nelja korra enam on elanikke Kakumetsa külas, peaaegu neli korda on paisunud Kabina küla, kolm korda suurem on Rõõmu küla ning niigi suure Lohkva küla elanike arv on kasvanud 741-lt juba 1288-le.

Aare Andersoni kinnitusel ongi hoopis Lohkva praegu valla kõige kiiremini kasvav küla.

Populaarsed kohad, kuhu tartlased armastavad endale uue kodu rajada, asuvad ka Tartu vallas. Umbes kuus korda on dekaadi vältel paisunud Vahi küla, kus elab juba 1620 inimest. Mitu korda on kasvanud ka Tila küla ning Mara­maa.

Juba varem suure Ülenurme aleviku elanike hulk kasvas kaks korda, ulatudes möödunud aasta lõpus 2043 inimeseni.

Enam kui kaks korda paisus elanike arvult Soinaste küla, Õssu küla rahvaarv suurenes aga lausa kaheksa korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles