Herne maja lammutamine tekitab erimeelsusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herne 45 maja ehitus Tartus.
Herne 45 maja ehitus Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Supilinna Herne 45 maja saatus sünnitas linnavolikogu arengu- ja planeerimiskomisjonis ägeda vaidluse, sest arendaja Gert Roosaare pakutud ja linnavalitsuse kaitstav kompromiss on mõne voliniku meelest vastuvõetamatu.

Komisjoni ees kaitses abilinnapea Raimond Tamm kompromissettepanekut, mille kohaselt langetataks maja katust ja lammutataks osa hoovipoolsest hoonetiivast nii, et hoone ehitusalane pind ja maht vastaks planeeringu mõttele.

Seega langetaks linnavalitsus kehtiva planeeringu alusel kaalutlusotsuse ja väljastaks muudetud projekti alusel ehitusloa. «Need kaalutlused ei ole ainulaadsed,» ütles Tamm.

Komisjoni reformierakondlasest aseesimees Toomas Kapp ei pidanud seda aga piisavaks, sest hoone ei asuks krundil ikkagi kohas, kus see planeeringu järgi olema peab.

Kapi meelest on vaja jõuda tulemusele, et hoone ehitataks vastavalt projektile, mille alusel on kevadel välja antud ehitusluba.

«See pole juhuslik eksimus,» ütles Kapp. «Mina ei pea võimalikuks, et linnavalitsus annab välja ehitusloa, mis ei vasta planeeringule.»

«Linnavalitsus peab seda võimalikuks,» kostis Tamm.

Sotsiaaldemokraat Ülo Veldre meenutas, et komisjon langetas eelmisel koosolekul just sellise otsuse, et hoone tuleb viia vastavusse kehtiva planeeringuga.

Kapi ja Veldre seisukoht tähendaks hoone ulatuslikku lammutamist.

Sotsiaaldemokraat Kadri Leetmaa seevastu kaitses pragmaatilisemat lähenemist ja leidis, et linn peab näitama, et suudab leida lahenduse.

Komisjoni esimees Veljo Ipits ühtki ettepanekut hääletusele ei pannud. Kuna komisjon arutas küsimust üksnes informatsioonilise punktina, jääb lahenduse väljavalimine vormiliselt linnavalitsuse õlule. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles