Tartu külje alla kerkis moodne krossirada

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu lähistel Haaslava vallas avatakse sel laupäeval tuliuus Lange krossirada. Eesti moodsaimat motokeskust tulevad sisse õnnistama Tanel Leok ning mitmed teised maailmaklassi krossisõitjad.

Lange motokeskuse rajaja ja omanik Lauri Roosiorg rääkis, et esimest korda sõideti praeguse raja alal tsiklitega umbes kaheksa aastat tagasi. «Mu vanem poiss istus siis esimest korda mootorratta peale ja otsisime looduslikke künkaid, kus saaks hüpata,» meenutas Roosiorg, kes elab uuest keskusest vaid mõnesaja meetri kaugusel.

Tõsisemalt hakkas ta krossi-raja rajamise peale mõtlema aasta tagasi ning osaliselt on motokeskuse sünd seotud ka üle tee asuva Aardlapalu prügila sulgemisega. Nimelt osales Roosioru ettevõte prügila katmises ning mingil hetkel tekkis neil tohutu kattematerjali puudus. «Siis lõigi pirni põlema, et need kaks asja saaks ühendada,» sõnas Roosiorg.

Baltikumi moodsaim

Järgmisena valmis projekt, kooskõlastus keskkonnametiga ning keskuse rajamine läks mürinal lahti. Roosioru sõnul on ta käinud juba aastaid Euroopa suurematel krossiradadel ning näinud, kuidas asjad peaks olema korraldatud.

«See rada on sündinud tippkrossimeeste nõuannete järgi,» kinnitas Roosiorg ning julges nimetada uut keskust Baltikumi moodsaimaks.

Ligi viie hektari suurusele maa-alale ehitatud krossirada on 1700 meetrit pikk ning sinna on kujundatud üle paarikümne hüppe. «On kaksikuid, on kolmikuid,» loetles Roosiorg motomeeste termineid ning lisas, et rada pole kerge. «See on suhteliselt tehniline, kus väga palju puhata ei saa. Mõnest hüppest võib lennata kuni 40 meetrit ning seda juba tasub vaatama tulla.»

Krossikeskuse keerulisim osa oli Roosioru sõnul kastmissüsteemi rajamine, kuid ilma selleta poleks keskus mõeldav.

«Krossirattad kisuvad pinnast üles ja kui väljas on kuum, hakkab kõik tolmama. Nüüd saame iga vihmuti eraldi tööle panna ja ka suviti raja niiskena hoida,» rääkis Roosiorg, kelle teada pole sellist süsteemi kusagil Eestis ega Baltikumiski.

Maailma tippsõitjad

Krossiraja stardipuu on mõeldud neljakümnele võistlejale ning see vastab maailmameistrivõistluste standardile. «Üle selle ei tohi nagunii korraga rajale minna,» seletas Roosiorg, kes veetis lõppenud suvel raja ääres lugematuid tunde ning rahastas ehitust vaid ise.

«Ühtegi vaba nädalavahetust ei olnud ja isegi kõik õhtud on siia läinud. Selles suhtes on raske olnud, aga kui sealt mäe tagant nüüd välja sõidad ja seda pilti näed, siis saad aru, milleks aeg kulus,» muheles Roosiorg.

Laupäevasele heategevuslikule avaüritusele on lubanud Roosioru sõnul tulla Tanel Leok ning mitmed teised maailmanimed. Kindlasti on kohal Venemaa tipp Jevgeni Bobrõšev ning põhimõttelise nõusoleku on andnud ka kuuekordne maailmameister Antonio Cairoli.

«Selle ürituse mõte ongi tuua siia neid maailma tippe, keda näeb muidu ainult teistes riikides,» ütles Roosiorg.

Lisaks peetakse laupäeval Lange krossirajal ka 50-, 65- ja 85-kuubikuliste tsiklite Eesti meistrivõistluste viimane etapp. «Nii et väikestest krossipoistest kuni maailma tippudeni välja,» sõnas Roosiorg. Ta rääkis, et Langel on tulevikus suuremad krossiüritused 2-3 korda suve jooksul.

Ülejäänud aja võiks keskus tegutseda noorte treeningukeskusena, rada saavad kasutada ka kõik amatöörid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles