Botaanikud seisavad kuivava tamme eest

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni aasta tagasi hakkas Salemi kiriku parklas kuivama 3,3-meetrise ümbermõõduga 112-aastane tamm.
Mõni aasta tagasi hakkas Salemi kiriku parklas kuivama 3,3-meetrise ümbermõõduga 112-aastane tamm. Foto: Sille Annuk

Tahtmine on taevariik, saamine iseasi. Seda on kogenud ka kaks botaanikut, kes on pea kolm aastat tulemusteta omaniku ja ametnike tähelepanu juhtinud Salemi kiriku parklas kuivavale tammele. Puul võib siiski olla veel lootust.

«Iga aastaga puu muudkui kuivab,» ohkas botaanikust tartlanna Aime Lindre, kellele läheb hinge, et Kalevi 76 asuva Salemi kiriku parklas kuivama hakanud tamm pole justkui kellegi asi.

Ülemiste okste kuivamine näitab, et puu juured ei saa piisavalt niiskust ja õhku, ütles Aime Lindre muret jagav botaanik Marja Väli. «Aga keegi ei kuula meid ega taha viga parandada,» lisas ta.

Midagi ei muutunud

Aime Lindre arvates on tamme kuivamises süüdi umbes viis aastat tagasi tehtud haljastustööd. «Kõnniteekivid ning nende all kõvasti kinni tambitud killustiku- ja kruusakiht muutsid puu toitumisrežiimi,» selgitas ta. «Tüve ümber jäeti vaid pool meetrit vaba maad, peaks olema aga kaks meetrit.»

Aime Lindre rääkis 2010. aasta talvel tammest Salemi baptisti koguse majandusjuhataja ja hiljem ka koguduse pastori Meego Remmeliga. Midagi ei muutunud.

Mullu hilissügisel võttis Tartu Ülikooli maastikuökoloog dotsent Alar Läänelaid tammelt vanuseproovi. Selgus, et kuivama on hakanud 3,3-meetrise ümbermõõduga 112-aastane tamm.

Aime Lindre ja Marja Väli otsisid abi keskkonnainspektsioonist, keskkonnaameti Jõgeva-Tartu regioonist ja Tartu linnavalitsusest, kuid tulemusteta: tamm pole looduskaitse all ja asub eramaal.

«Kahjuks pole ühtki seadust, mis ütleks, et eraisik ei tohi oma maal puud suretada,» ütles Marja Väli. «Pastor Pillil pole ka kõneaega, et temaga saaks tammest rääkida.»

Oma looga puu

Nagu tellimise peale astus kirikust välja Salemi baptisti koguduse pastor Toivo Pilli. «See tamm pole meile ükskõik,» kinnitas pastor. «Aga paraku on elus palju pakilisi asju, sellepärast on tamm seni tähelepanuta jäänud.»

Emotsionaalsed botaanikud sellega ei leppinud ja tegid teatavaks oma nõudmised: puule tuleb tänavakivide, nende all oleva killustiku- ja kruusakihi eemaldamise ning kuivanud okste asjatundliku tagasilõikamisega eluvõimalus anda.

Praktilise poole pealt sai pastor Toivo Pilli arboristi telefoninumbri.

«Teeme, mis saame,» lubas Toivo Pilli. «Järgmisel nädalal algab meil kiriku vundamendi kindlustamine vee vastu. Võtame siis ka tamme käsile, aga kas kivide äravõtmine asja päästab, ei oska küll öelda. Ka meil on puust väga kahju. Tamm tuletab meelde, mis varem oli: paarkümmend aastat tagasi oli siin majake, see tamm oli ühe pere õuepuu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles