Isiklik laulurõõm kasvas festivaliks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali «Lehesaju muusika» peakorraldaja ja harrastuslaulja Ljudmilla Mesropjan laskub sügiseselt Toomelt, et Vilde kohvikus koos oma abilistega festivali asju ajada.
Festivali «Lehesaju muusika» peakorraldaja ja harrastuslaulja Ljudmilla Mesropjan laskub sügiseselt Toomelt, et Vilde kohvikus koos oma abilistega festivali asju ajada. Foto: Margus Ansu

Kümmekond aastat tagasi ennast ja oma lähedasi kitarri ja lauluga rõõmustama hakanud tartlanna Ljudmilla Mesropjan kogus esinemistega autorilaulufestivalidel nii suure tutvuskonna, et korraldab nüüd ise samalaadset festivali.

Peterburis sidealase kõrghariduse omandanud armeenlanna Ljudmilla Mesropjan on Tartu elanik olnud viimased 26 aastat. Ta töötab oma abikaasa väikefirmas, kuid üha enam aega kulub tal rahvusvahelise autorilaulufestivali «Lehesaju muusika» korraldamiseks.

Neid on ta koos perega, abiks põhiliselt kaks tütart ja poeg, korraldanud Tartus kahel sügisel. Tulemas on kolmas.

Kolmel päeval

Eelolevaks nädalavahetuseks on Mesropjani pere Tartusse kutsunud 34 esinejat üheksast riigist. Kaugeim autor ja esitaja ühes isikus on USAst – newyorklane Taras Šuplat.

Igor Sapiro kodu asub samuti kaugel – Iisraelis Kar­­mie­­lis. Ljudmilla Mesropjani kommentaari kohaselt on Igor tema õpingukaaslane Neeva­­linnast, kus nad mõlemad õppisid Bontš-Burjevitši nimeli-ses ülikoolis.

«Mõne aasta eest trehvasime juhuslikult internetis, seejärel kaotasime teineteist mõneks ajaks taas silmist,» märkis  Mesropjan. «Kuid on olemas ka ootuspäraseid juhuseid. Nimelt nõnda ongi Igor nüüd meie festivali külaline.»

Esinejaid on ka Eesti mitmest linnast. Niisiis ei kõla festivalil ainult venekeelsed laulud, vaid ka viisistatud eesti värsid, samuti lauldakse valgevene, ukraina ja poola keeles. Ja pühapäeval astub lõputseremoonial väikse kontserdiga üles Tõnis Mägi.

Festivali avaõhtu on reedel Vilde lokaali talveaias, umbes viietunnised põhikontserdid on Athena keskuses laupäeval ja pühapäeval.

Publikul on lisaks muusikaelamuse saamisele vastutusrikas ülesanne. Festivali esimese kontserdipäeva lõpul asuvad kuulajad valima oma lemmikut. Tema nimi tehakse teatavaks alles festivali lõpetamisel. Kuid publikult kaheksa kõige enam hääli kogunud lauljat saavad ühtlasi võimaluse esineda teisel kontserdipäeval.

Rõõm ja kurvastus

Senises festivalikorraldamises on Ljudmilla Mesropjan tundnud rõõmu üha uutest loominguliselt üllatavatest inimestest, laienenud osalejate ringist ja kuulajaskonna kasvavast huvist. Kurvastavad aga järjest suurenevad korralduslikud raskused, mille põhjuseks on rahanappus.

«Seni on mulle siiski vastu tulnud peaaegu kõik, kellelt ma olen abi palunud,» ütles ta. «Esinejad tulevad sellest hoolimata, et nad ei saa honorari ja seni on pidanud maksma kinni ka oma sõidu.»

«Lehesaju muusika»

• Autorilaulufestival «Lehesaju muusika» tuleb Tartus kolmandat korda.

• 5. oktoobril kell 19–21.30 esinevad Vilde talveaias festivali aukülalised Elmira Gale­­jeva ja Oleg Kovaljov ning Dmitri Biktšentajev (kõik Kaa­­sanist), samuti Galina ja Boriss Vaihhanski (Minsk) ning Anton Duhhovskoi (Peterburi) ja Vjatšeslav Soldatenko (Riia).

• Põhikontserdid on Athena keskuses 6. oktoobril kell 16–21 ja 7. oktoobril kell 14–18.

Allikas: www.mellnov.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles