Loovettevõtja valis sihiks aiaravi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janika Sammasto koduaia klumbil õitsevad roosid rikkalikult veel praegugi, oktoobris.
Janika Sammasto koduaia klumbil õitsevad roosid rikkalikult veel praegugi, oktoobris. Foto: Margus Ansu

Täpselt aasta tagasi tuli aednikul ja roosikasvatajal Janika Sammastol lahendada üks edasilükkamatu probleem. Kust leida uus põnev töö, mis sobiks talle sama hästi kui näiteks botaanikaaias või puukoolis roosiaia rajamine ning istikute kasvatamine ja nende eest hoolitsemine.

Oli september. Janika Sammasto ütleb, et tegelikult on tema elus palju häid asju juhtunud just septembris. Ootamatult leidis ta ajalehest üksteise järel infokilde, mis kõik omavahel hästi kokku klappisid, ning ka siis oli parasjagu september.

«Eks elus juhtuvad ikka need asjad, mis peavad juhtuma,» märgib ta elutargalt. «Kõik, mida sa vajad, tuleb su juurde õigel ajal.»

Nüüd on Janika Sammasto eraettevõtja ning trükisooja raamatu «Aed aitab. Roosina sündinud» õnnelik autor.

Ta on endiselt aednik, aga lisaks sellele ka nõustaja – täpsemalt aianduse ja aiandusteraapiliste nõuannete jagaja. Praegu töötab ta selle nimel, et hakata juba lähitulevikus huvilistele pakkuma aia ja taimede ning inimese heaoluga seotud terviseprogramme. Tal on omandatud aroomiteraapia alused ja läbitud patsiendi nõustamise koolitus kliinikumis.

Samm sammu järel

Eelmise sügise esimene valgustav infokild oli, et Janika Sammasto märkas lehes teadet aiandusteraapia infopäeva kohta. Sellele registreerumine oli aga lõppenud, kohad olid täis, kuid kogu see info pani ta peas mõtted liikuma.

Janika Sammasto teadis oma elu kogemustest niigi, kuidas võib just aed aidata inimest kosutada ning tuua talle nii vaimset kui füüsilist kasu.

Nimelt elab ta ise kaasasündinud südamerütmihäirega ning on mitmeid kordi elus arstide abi vajanud. Ta võib jutustada ka sellest, kuidas ta on pärast haiglaravi end tugevaks kosutanud just aias tegutsedes ning uskudes, et kui ta aitab taimi, aitavad nemad teda.

Teine Janika Sammastole silma torganud infokild eelmisel sügisel oli teade selle kohta, et Tartu loomemajanduskeskus ootab äriplaanikoolitusele uusi inimesi.

«Olin juba taibanud, et just oma ettevõte annab mulle võimaluse tegelda  teemadega, mis mind tõeliselt huvitavad,» rääkis Janika Sammasto. Ja ta täitiski ära taotluslehe.

Sammasto suur soov oli, et ilmuks raamat, kus ta saaks jagada oma aednikukogemusi, anda kasulikke nõuandeid rooside kohta aiandusteraapilisest vaatenurgast. Ta järgmine eesmärk aga oli, et pärast raamatu ilmumist saaks ta ise hakata inimesi aitama ja neid vajaduse korral nõustama.

Suur muutus

Niisiis muutus Janika Sammasto elu eelmisel sügisel täielikult. Äriplaanikoolitusega liitudes sattus ta täiesti uude maailma, millega ta vaid palgatööd teinud inimesena polnud varem kokku puutunud.

«Hirm oli vahepeal küll, aga ma ei ole poolelijätja tüüp,» meenutas ta.  

Kolme kuu pärast esines Janika Sammasto loomemajanduskeskuse range komisjoni ees oma äriplaani kaitstes väga enesekindlalt, ja mis peamine – edukalt. See tähendas, et roheline tuli töötukassast uuele ettevõttele starditoetuse saamiseks oli süttinud.

Tagasilöögid

Janika Sammasto lootis aasta eest, et ta raamat ilmub kevadel, kui kõik taimesõbralikud inimesed unistavad käsi aias mullaseks teha, tegelikkuses sai raamat valmis suve lõpul ning ilmus lettidele sügisel.

Nimelt saatis töötukassa Janika Sammasto äriplaanile ja stardikapitali taotlusele vastuseks mitte rõõmsa «Jaa!», vaid hoopis terve leheküljetäie küsimusi.

«Neid küsimusi oli nii palju, et positiivset vastust see küll ei tähendanud,» meenutab naine. «Kõik võis ka vastu taevast lennata.»

Aga õnneks oli loomemajanduskeskuses ettevõtluskonsultant Juta Kuhlberg, kes andis nõu: istugu Janika rahulikult maha, vaadaku küsimused ükshaaval üle ja hakakugi neile vastuseid otsima. Muud üle ei jää.

Janika Sammasto on kuulekas õpilane ja tegi, mis öeldud.

Ta mõtles veel kord läbi, kes õigupoolest on tulevikus tema kliendid, kuidas ta nad üles leiab, kuidas oma toodet sihtrühmale tutvustab.

Töötukassa järgmises vastuskirjas olid aga taas uued küsimused, õnneks seekord juba vähem.

Tänavu 26. juunil oli Janika Sammastol starditoetus 4474 eurot käes. Raamat, mille ta oli vahepeal ootamatult tekkinud ajareservi tõttu jõudnud veel paremaks kirjutada, võiski trükki minna.

Üllatunud silmadele

Janika Sammasto ütleb, et jah, kui ta hakkab inimestele rääkima teraapilisest aiandusest, on vastuseks suured üllatunud silmad. Teisalt on just aiandus inimestele kergesti mõistetav ja sellelt pinnalt edasi minna ei olegi nii raske.

Midagi müstilist aiandusteraapias Janika Sammasto sõnul ei ole, see nõuab vaid süvenemist.

«Me ei ole lihtsalt harjunud mõtlema, et taim võib meist aru saada ning et ta võib ka vastata meie mõtetele ja tunnetele,» räägib Sammasto, «kui sa saad konkreetse taimega hästi läbi – mitte ainult selle pärast, et sa teda kastad ja väetad –, siis edeneb ta eriti hästi ning on veelgi rohkem valmis sind aitama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles