Tartu linnajuhtidele jääb haridusnõue seadmata

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Raekoda.
Tartu Raekoda. Foto: Sille Annuk / Postimees

Keskerakonna ettepanekul arutasid volinikud eile linnavalitsuse liikmetele magistrikraadi nõude seadmist ja volikogu istungil eelnõudesse muudatuste tegemise lubatavust, kuid ei jõudnud otsusele.

Keskerakond on veebruarist kehtestatud Tartu linna põhimääruse muutmiseks pakkunud kaks parandust.

Nagu linnavolikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Olev Raju selgitas, ei ole õnnestunud põhimääruse paragrahvi sõnastus, mida saab tõlgendada nii, et volikogu istungil eelnõu arutamisel muudatusettepanekuid esitada ei saa, kuid see pole õigustatud.

Esimene parandusettepanek

Erakonna üks parandusettepanek oli, et volikogu istungil esitatud muudatusettepanekud vaatab juhtkomisjon läbi juhul, kui volikogu otsustab eelnõu lugemise katkestada.

Kui ükski fraktsioon muudatusettepaneku arutamist komisjonis ei nõua, ei ole see ka vajalik.

Raju ütles pärast volikogu eilset ajutise põhimääruskomisjoni istungi koosolekut, et kokkutulnud olid üksmeelel, et parandust on vaja, kuid head sõnastust otsitakse: «Et vigu saaks parandada, aga et ei oleks ka nii, et tehakse käigult täiesti uus eelnõu.»

Probleemi sisu on selles, et põhimääruse uuendamisel sooviti sõnastada volikogu juhtkomisjoni roll muudatusettepanekute läbivaatamisel ja ühtlasi ära hoida viimase hetke muudatuste esitamine, mis jõuaksid suurde saali toorelt. Ka linnavalitsus on selliseid muudatusettepanekuid teinud omajagu.

Raju viitas, et oht on ka selles, et muudatusettepanekute laviiniga võidaks mõne eelnõu menetlemist hakata lõputult venitama.

Teisalt on aga tekkinud olukord, kus volikogu istungil ei saaks teha ka ilmselgeid veaparandusi ja vormistuslikke muudatusi ilma, et neid ei arutaks juhtkomisjon.

Volikogu praeguse tööpraktika järgi tähendaks see eelnõu arutamise edasilükkamist umbes kuu jagu.

Teine parandusettepanek

Keskerakonna teine parandusettepanek põhimääruse kohta oli nõuda linnavalitsuse liikmetelt minimaalselt magistrikraadi või sellega võrdsustatud haridustaset.

Volikogu ja ühtlasi põhimääruskomisjoni esimees Mihhail Lotman ütles, et teise parandusettepaneku kohta leidis komisjon, et Keskerakonna ettepanek ei ole kooskõlas seadustega. Lotman lisas, et ei ole hea kõike reglementeerida ja usaldada tuleb ka linnavolinike tervet mõistust.

Põhimääruskomisjon ei hääletanud kumbagi parandusettepanekut, arutelu jätkatakse järgmisel koosolekul umbes kuu aja pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles