Tihe graafik sunnib jooksjaid jagunema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamaratoni on lubanud läbi joosta ka jalgrattur Rene Mandri. Pildil treenib Mandri Toomemäel.
Tartu linnamaratoni on lubanud läbi joosta ka jalgrattur Rene Mandri. Pildil treenib Mandri Toomemäel. Foto: Tarmo Haud

Laupäeval esimest korda toimuvalt Tartu linnamaratonilt jäävad eemale mitmed Eesti pikamaajooksu kõvemad nimed, sest samal nädalavahetusel on teisigi jooksuüritusi.

TÜ ASKi jooksutreener Harry Lemberg rääkis, et tema nimekamatest õpilastest jookseb maratoni Mart And­­resson, teised aga osalevad samal päeval Tallinnas ekideni Eesti meistrivõistlustel.

«Tiitlivõistlused on meile ikka olulisemad,» selgitas ta põhjust, miks jooksuhooaja vältel häid tulemusi näidanud ülikooliklubi jooksjad laupäeval Tartus stardis ei ole.

Raske rada

EMÜ SK jooksutreeneri Enn Selliku õpilased stardivad aga hoopis pühapäeval Paide-Türi rahvajooksul, mis on Selliku sõnul Eesti kõige kõvem võistlus.

«Kõvad rahad on võitjatele ja eks need auhinnad saavad valiku tegemisel määravaks,» sõnas ta ja lisas, et Tartu linnamaratoni rada on selline, mis ei soosi hea aja jooksmist. Ta selgitas, et sel rajal on palju pöördeid, mis on küll põnev harrastusjooksjatele, kuid tõsistel võistlejatel ajab rütmi sassi.

Ka Lemberg kinnitas, et rada pole lihtne. See-eest arvas ta samuti, et tervisesportlastele on see huvitav, sest viib jooksjad läbi kõigist Tartu sümboolsetest paikadest.

Eesti praegu parim ma­­ra­­toonar Viljar Vallimäe jooksis maratoni septembri alguses Tallinnas ja teeb hooaja viimase stardi oktoobri lõpus Frankfurdis. Tartus ei osale ta seekord sellepärast, et ei jõuaks jooksude vahepeal piisavalt taastuda, kuid ta ei välista osalemist tulevikus.

Lõpuponnistus

Rada on Vallimäe arvates küllaltki hea hoolimata paljudest pööretest, mis ei lase head aega joosta. «Oleneb muidugi, kuidas ilm on. Tuulise ilmaga on linnavälisel osal kindlasti raske joosta,» selgitas ta ja lisas, et jooksjate õnneks on raske Lossi tänava tõus raja lõpus, kui see enam midagi hullu teha ei saa, sest lõpp on nii lähedal.

Ehkki jooksuparemik jääb eemale, oli eilseks Tartu esimesele linnamaratonile registreerunuid 516, taaselustatavale sügisjooksule ning sellega kaasnevale tudengimaratonile oli end kirja pannud 982 jooksusõpra.

Nädalavahetuse jooksuüritused

• Laupäeval, 6. oktoobril Tartu 1. linnamaraton 42 km, Tartu sügisjooks 10 km.

• Laupäeval Eesti meistrivõistlused eki­­de­­nis (teatejooks klassikalisel maratonidistantsil, mis on jagatud kuueks etapiks: 5 km – 10 km – 5 km – 10 km – 5 km – 7,195 km).

• Pühapäeval Paide-Türi rahvajooks 13,6 km, lühem distants Kirna-Türi 6,5 km.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles