Teatribuss viis pilli üle mitme piiri

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Weimerskirchis (Luksemburg) tegi Teatribussi trupp ühispildi koos Luksemburgi Eesti Seltsi liikmetega. Ülal vasakult: seltsi aktivistid Andres Eerits ja Leivo Loik ning president Meelik Mallene, Teatribussi näitleja ja dramaturg Veikko Täär, projektijuht Kati Mäesaar ja teatrijuht Marko Mäesaar. All vasakult: ürituse kaaskorraldaja Klarika Vrublevskaja Floyd, Julie Delsaux, ürituse peakorraldaja Mairis Minka ja Laura Delsaux ning näitleja Rauno Kaibiainen.
Weimerskirchis (Luksemburg) tegi Teatribussi trupp ühispildi koos Luksemburgi Eesti Seltsi liikmetega. Ülal vasakult: seltsi aktivistid Andres Eerits ja Leivo Loik ning president Meelik Mallene, Teatribussi näitleja ja dramaturg Veikko Täär, projektijuht Kati Mäesaar ja teatrijuht Marko Mäesaar. All vasakult: ürituse kaaskorraldaja Klarika Vrublevskaja Floyd, Julie Delsaux, ürituse peakorraldaja Mairis Minka ja Laura Delsaux ning näitleja Rauno Kaibiainen. Foto: Teatribuss

Tartus kolm aastat tegutsenud ja tartlastele mitmesugust mängu pakkunud Teatribuss on käinud ka Lõuna-Eestis. Nüüd nägid ratastel trupi lavastust «Võlupill» väiksed ja suured vaatajad lõunapoolses Euroopas.

Väga paljudel kodueestlastel on tänapäeval tuttavaid, kes elavad Belgias, Hollandis, Saksamaal ja mujal seal kandis. Teatribussi teatrijuht Marko Mäesaar ei ole erand. «Üks mu tuttav küsis, kas Teatribuss väljapoole Eestit ka sõidab,» ütles ta. «Loomulikult, kui ainult huvi on!»

Nagu selgus, oli huvi parajasti nii palju, et Teatribussil oli põhjust sõita oma sõidukitega, pillide ja pillide meisterdamiseks tarviliku materjaliga kuus päeva ringi Belgias, Hollandis, Luksemburgis ja Saksamaal.

Etendusi oli ühtekokku neli. Nii Brüsselis, Haagis ja Weimerskirchis kui ka Kölni lähedal Wahnis olid publikuks eesti lapsed. Tagasi Eestisse saabus trupp eelmise nädala kolmapäeva õhtul.

«Vaatajad jäid rahule, tagasiside on olnud väga positiivne,» ütles teatrijuht. «Meid kutsuti ka tagasi. Juba detsembris sõidamegi Luksemburgi ja Kölni, aga seekord lennukiga.»

MTÜ Teatribuss on loodud selleks, et käia väiksemates kohtades lastega kohtumas. Üks pool programmist on etendus, enne seda aga saavad lapsed taaskasutusmaterjalidega meisterdada mitmesuguseid asju, vastavalt etendusele. Lapsed saavad ka laulda. Kohtumine kestab kuni poolteist tundi.

Eelmised etendused

Esimesel ringsõiduaastal 2009 nägid lapsed «Rongisõitu», mis oli inspireeritud Ellen Niidu värssidest. Teisel ja kolmandal aastal olid abiks kaks käsitööõpetajat, nii et vandersellide trupp oli kuueliikmeline. Etenduseks oli «Võlupill», lapsed meisterdasid metallist pudelikorkidest ja papptaldrikutest rütmipilli.

Tänavusteks sõitudeks valmis temaatilise meisterdamise ja laulmisega lavastus «Viisk, põis ja õlekõrs» Ado Grenzsteini alias Ado Piirikivi ainetel. Esietendus oli laulupeomuuseumis. Nii selle kui ka kõikide eelmiste Teatribussi lavastuste dramaturg on Veikko Täär.

Veikko Tääri esimene näidend «Tõnn ja päkapikk» tuli Marko Mäesaare lavastajakäe all laste ette aastal 2008 Tartu mänguasjamuuseumis. Just sealt, täpsemalt nüüdse teatrijuhi abikaasa Kati Mäesaare peast, sai ka alguse mõte hakata etendusi andma väiksemates kohtades Lõuna-Eestis.

Pikk, tempokas ja väsitav

Nüüdne tuuritamine oli Tääri sõnul pikk, tempokas ja väsitav, aga etendustele väsimus mõju ei avaldanud. «Rõõm, mille me saime neilt, kes meie etendused vastu võtsid, kompenseeris selle väikese väsimuse,» ütles ta.

Euroopas elavate ja töötavate eestlaste kogukond on aasta-aastalt kasvanud. «Ja eks siis on seal loomulik janu eestikeelse kultuuri järele,» ütles näitlejast dramaturg.

Teatribussil on kavas teha tuleva aasta sügisel ka üks lavastus eeskätt täiskasvanutele.

Reis Euroopas

• Teatribuss tegi 20.–26. septembrini Euroopas turnee oma lavastusega «Võlupill».

• Etendused olid Brüsselis (Belgia), Haagis (Holland), Weimerskirchis (Luksemburg) ja Kölni lähedal Wahnis (Saksamaa).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles