Rõngu õunaaiad kahanesid ja võlg kasvab

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisõunad
Sügisõunad Foto: Elmo Riig / Sakala

Rõngu suured õunaaiad on kahanenud väga väikseks. «Elu läheb tasa ja targu,» kinnitas aga suure maksuvõlaga ASi Rõngu Aed juht Toomas Rüütmann.

«Töö käib, esimesed mahlaõunakoormad läksid Kadarbiku tallu, kus neist tehakse smuutit,» ütles Rõngu Aia juhatuse liige Toomas Rüütmann reedel. «Oktoobri esimesel nädalal hakkame lauaõunu korjama, need lähevad Rimidesse.»

Kunagi Peugeot’ sõidukite maaletoomisega tegelnud, kuid hingusele läinud firma Kommest Auto omanik Toomas Rüütmann ostis ASi Rõngu Aed 2007. aasta sügisel. Toona oli ettevõttel õunapuude all sadakond hektarit. Nüüd on suur osa aedades kasvanud puid maha võetud.

Alles on Tamme külas asuv ligi kolmehektarine ja Korus­tes ligi kuuehektarine noor õunaaed.

«Jah, suurem osa vanu puid on maha võetud, nüüd läheb lahti suur sõstarde istutamise projekt,» rääkis Rüütmann. «Juba mullu rajasime esimese mustasõstraistanduse, ka tänavu on sõstarde istutamine plaanis. Musta sõstart on efektiivsem kasvatada kui õunu. Aed tuleb moderniseerida, vanad õunapuuistandused olid seal 1968. aastast, need olid ebaefektiivsed.»

Äriregistrist selgub, et taevas nüüd hooajatöölisi kasutava Rõngu Aia kohal on pilvine. Reedese seisuga oli ettevõte maksu- ja tolliametile koos intressiga võlgu 75 977 eurot ja 34 senti. «Maksuvõlg peab paika,» kostis selle peale Toomas Rüütmann. «Aga taevas ei ole pilvitu, päike täna ju paistab. Pankrotti ei paista.»

Krediidiinfo andmetel on nüüd ASi Rõngu Aed omanikud Šveitsi pank Finter Bank Clients, Soome Nordea pangale kuuluv OÜ Royal Ace ja Reet Rüütmann. Toomas Rüütmann on ettevõtete Rõngu Aed ja Royal Ace juhatuse liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles