Puusepad lihvivad end võistluseks

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Rähn (vasakul) ja Tauri Lepasild tegid eile ja üleeile kutsehariduskeskuses viimast korda konstruktsiooni, millesarnane tuleb ehitada järgmisel nädalal võistlusel Belgias. Seal on tööd jälgimas tuhanded pealtvaatajad ja ümberringi käib pidev sagin.
Allar Rähn (vasakul) ja Tauri Lepasild tegid eile ja üleeile kutsehariduskeskuses viimast korda konstruktsiooni, millesarnane tuleb ehitada järgmisel nädalal võistlusel Belgias. Seal on tööd jälgimas tuhanded pealtvaatajad ja ümberringi käib pidev sagin. Foto: Sille Annuk

Kaks noort ehituspuuseppa on kutsehariduskeskuses kaks päeva ränka vaeva näinud, et saada rahvusvaheliseks võistluseks liigutused täpseks ja koostöö sujuma.

Allar Rähn ja Tauri Lepasild on praegu Eesti parimad õppuritest ehituspuusepad. Selle tõestuseks pidid nad siin kohalikul kutsemeisterlikkuse võistlusel ehitama pingi ja mängumaja, üleeuroopalisel EuroSkillsi võistlusel tuleb aga valmis ehitada keerukate detailidega katusekonstruktsioon.

Neil on joonis ja nad on võistlustöö valmis teinud neljal korral. Kohapeal muudetakse aga etteantud plaani 30 protsenti ja keegi peale korraldajate ei tea, mida täpselt teisiti tuleb teha. Eesti ehituspuusepad ei ole varem sellel võistlusel osalenud.

Keerukad tingimused

Esimesel harjutuspäeval rääkisid noormehed, et neil on plaan teha konstruktsioon valmis 16 tunniga. Võistlusel on tegelikult aega kaks tundi rohkem, aga nad ei taha riskida. «Tuleb kindlasti aja sisse jõuda, muidu lähevad punktid maha,» ütles Lepasild.

Rähn lisas, et eelmistel võistlustel käinud on rääkinud, kuidas võistluspaigal võib ette tulla igasuguseid ootamatusi. Nii et parem on harjutada tegemist võimalikult kiiresti ja täpselt, ajakadusid tuleb niikuinii, kasvõi seepärast, et võistlejate ümber käib pidevalt tuhandeid pealtvaatajaid, kes võivad tähelepanu hajutada.

Suur võistlus

Võistlusolukorra teeb keeruliseks ka see, et nii nagu tulevikutööl ehitusel, tuleb siingi võistelda õues, kus õhuniiskus mõjutab puitu. Võistlusel kasutatavad tööriistad on enda omad, kuid puit tuleb korraldajatelt ning praegu on teada vaid nii palju, et see on okaspuu.

Poiste õpetaja Ilmar Rammi rääkis, et neil noormeestel on peale oskuste ka tahet. Kohalikul võistlusel osalemiseks tuli neid pisut tagant utsitada, kuid sealt tagasi tulles olid nad väge täis ja EuroSkillsile lähevad juba hea meelega.

Oskusi ja potentsiaali on neil koguni sedavõrd, et kool otsis noormeestele kohustusliku praktika kohad Rootsis.

EuroSkills on rahvusvaheline kutsemeisterlikkuse võistlus, kuhu sel aastal oodatakse umbes 450 võistlejat ja koguni 40 000 pealtvaatajat.

Eestist lähevad võistlusele 15 ameti esindajad, ühtekokku 19 noort, nende hulgas kuus Tartu õpilast.

Teistest Eesti kutsekoolidest osalevad veel näiteks plaatija, mööblitisler, kokk, IT-spetsialistid ja teised.

Eelmisel võistlusel kaks aastat tagasi sai Eesti 27 riigi hulgas kümnenda koha ning koju toodi seitse medalit, millest kolm olid kuldsed.

EuroSkills

• Rahvusvaheline noorte kutsemeisterlikkuse võistlus, mis sel aastal peetakse Belgias 4.–6. oktoobrini.

•     Tartust lähevad võistlema Tartu kutsehariduskeskuse ehituspuusepad, veebidisainer, mööblitisler ja sõiduauto tehnik ning Tartu kunstikoolist graafiline disainer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles