Päevatoimetaja:
Aime Jõgi
(+372) 739 0359

Kurikuulsa Herne tänava maja projektil seisab võltsallkiri

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et Herne 45 maja projektidel on arhitekti allkirja võltsitud ning see on kriminaalne tegu, mille eest võib ka vangi sattuda.
Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et Herne 45 maja projektidel on arhitekti allkirja võltsitud ning see on kriminaalne tegu, mille eest võib ka vangi sattuda. Foto: Margus Ansu

Värske avastus lisab Herne 45 maja ehitussaagasse veel ühe peatüki – suvel linnavalitsusele esitatud ehitusprojektil on arendaja Gert Roosaar võltsinud arhitekti allkirja.

Arhitekt Jaanika Saar käis üleeile linnavalitsuses üle vaatamas Herne 45 maja projektikausta, kus lehekülgede nurgal on tema nimi ja tema allkiri. Aga tema neid allkirju andnud ei ole.

«Info jõudis minuni Kalle Kulboki kirjaga, kuhu oli lisatud väljavõte 6. juuli kuupäevaga projektist. Selle plaanilehtedelt lugesin välja, nagu mina oleks alla kirjutanud,» ütles Saar.

Herne 45 maja ehituslugu ei ole arhitekt Saarele sugugi võõras, ta oli tegev maja kahe esimese ehitusprojekti koostamisel selle aasta alguses, üks enne vana maja kokkuvarisemist ja teine pärast seda. Mõlemale andis ta oma käega allkirja ja mõlema alusel andis linnavalitsus ka ehitusloa.

Saar selgitas, et siis, kui märtsis-aprillis hakkas lugu inetuks minema, maja ei vastanud projektile ega planeeringule, ta taandus sellest projektist. Küll aga oli kursis, et muudatusi tehakse ja ta tunneb ka projekteerijat, kes neid muudatusi tegi.

Tandem oli varemgi nii töötanud, et projekteerija Reet Org joonestas ja Jaanika Saar, kel on litsents, kirjutas alla kui vastutav isik.

Tõsine kuritegu

Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint ütles, et see on ka täiesti tavaline praktika. Praegu muudab vahejuhtumi skandaalseks asjaolu, et projekti ei ole allkirjastanud vastutav arhitekt. Kui selline allkirjavõltsimine oleks avastatud projektil, mille alusel on välja antud ehitusluba, oleks see Ainti sõnul toonud kaasa ehitusloa tühistamise.

Praegu jutuks olev projekt oli esitatud ebaseadusliku maja seadustamiseks, kuid seda ei ole kinnitatud ja selle alusel ei ole antud ehitusluba.

«On arhitekti otsustada, kas ta pöördub politseisse uurimise alustamiseks, sest see on kriminaalne tegu,» lausus Aint. «Hiljaaegu mõisteti ehituspäevikus allkirja võltsinud inimesele poolteist aastat vangistust tingimisi.»

Ainti sõnul ei pea olema allkirjaekspert mõistmaks, et aasta alguse projektidel olev Jaanika Saare allkiri ja võltsitud allkiri on täiesti erinevad, kuid vaevalt oleks linn võltsingut ise avastanud.

Aint lisas, et linnale on esitatud veel üks projekt, mis ootab volikogu arengu- ja planeerimiskomisjoni seisukohta maja lammutamise ulatuse kohta. Sellel ei ole küll Jaanika Saare allkirja, kuid tema nimi on allkirjanurka juba trükitud.

«Ta on meile kinnitanud, et ei ole sellega seotud,» ütles Aint.

Projekteerija Reet Org ütles, et kokkuleppe järgi pidi Roosaar pärast projekti kättesaamist minema seda Saare juurde kooskõlastama, kuid ei teinud nii.

Roosaar tunnistas üles

Org ja Saar võtsid asja ilmsiks tulles kohe ühendust Roosaarega, kellel oli põhjenduseks öelda, et kiire oli. Seda ütles Roosaar eile ka ajalehele ja möönis, et Saare allkirja kirjutas tema.

«Vanasõna ütleb ka, et rutul on ruga taga – seda enam oleks pidanud asjad korda ajama ja kokkuleppeid pidama,» leidis Org. «Ma arvan, et nüüd peaks Gert küll avaliku vabanduse esitama.»

Aga solvunuid on veel.

Ruth Pärnoja juhtis tähelepanu, et Herne 45 maja uutel projektidel on tema firma OÜ Formios nimi, kuigi sellel osaühingul ei ole Herne 45 majaga kevadest saadik enam mingit pistmist. «Tunnen, et meie firma nimi on tema tegevuse pärast määritud,» ütles ta.

Org ja Saar on Gert Roosaarega koostööd teinud ka Herne 25 maja ehitamisel, siis tõi koostöö ilusa maja eest preemia.

Märksõnad

Tagasi üles