Mägedes treenimine kurnas Taaramäe

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis võitis Rein Taaramäe taas Eesti meistritiitli temposõidus. Grupisõidus jäi ta alla Tanel Kangertile ja Gert Jõeäärele.
Juunis võitis Rein Taaramäe taas Eesti meistritiitli temposõidus. Grupisõidus jäi ta alla Tanel Kangertile ja Gert Jõeäärele. Foto: Sille Annuk

Eesti parimaks jalgratturiks tituleeritud Rein Taaramäe tunnistab, et kurnatus vaevas teda juba hooaja algusest peale, sest tema organism ei pidanud kõrgmäestikus treenimisele vastu.

Taaramäe katkestas pühapäeval Hollandis Limburgis jalgratta maanteesõidu MMi grupisõidu ring pärast seda, kui jäi peagrupis juhtunud kukkumise tõttu troppi pidama.

Eelmise nädala keskel sõideti MMil temposõit, kuid ka seal ei suutnud Taaramäe paremat 35. kohast. Tartu Postimees uuris, mis on ratturi kesiste tulemuste tagamaad ja mis saab edasi.

Esmaspäeval Eestisse naasnud Taaramäe tunnistas, et on kogu äravajunud hooajast väga väsinud ning seetõttu ei olnud tal ka reservi, et sõitudest kiiresti taastuda. Eraldisõidul saadud tulemus sportlast ei rahuldanud ning kuigi maailmameistrivõistlused ei olnud talle eesmärk omaette, oli see siiski moraalselt raske löök.

Pärast kukkumist grupisõidus, mis tekitas peagrupis segadust, tundis Taaramäe, et ei ole võimeline end heale kohale sõitma, ning otsustas katkestada. «Mul on kupli all selline süsteem, et kui võiduvõimalust ei ole, siis 100. koha peale ma sõita ei taha,» selgitas mees oma filosoofiat.

Kõrgmäestiku talumatus

Märtsis avastati ratturi verest mononukleoosi põhjustav Epstein-Barri viirus. Aprillis murdis ta Hispaanias Castilla y Leoni velotuuril kurvist välja sõites käeluu. Taastudes oli Taaramäel motivatsioon laes ja ees ootas kuu aega Hispaanias Sierra Nevadas kõrgmäestikulaagris.

Sportlase selle aja blo­­gi­­postitusi lugedes jääb mulje, et kõik sujus hästi, kuid tagantjärele rääkis ta, et tervis läks uuesti kehvaks ning pärast laagrit tehtud testidest selgus, et tema organism ei talu kõrgmäestikus treenimist. Siit sai alguse ka organismi kurnatus, mis hooaja kestel veelgi süvenes. «Pärast Tour de France’i olin ikka täiesti tühi,» kirjeldas ta.

Tartu Ülikooli õppejõu ja sporditeadlase Tõnis Matsini sõnul on raske anda üheseid hinnanguid testitulemusi nägemata, kuid ilmselt mängib siin rolli ka hooaja alguses peetud paus, mis oli põhjustatud mononukleoosist ja käevigastusest.

«Sellisel tasemel spordis mõjutavad kõik tegurid niivõrd palju, et kui sportlane oleks täiesti terve, oleks ka mägedes treenimise efekt teine,» selgitas ta.

Puhkab kodustel sõitudel

Maailmameistrivõistlustega lõppes ratturite rahvusvaheline kalender, siiski ei kavatse Taaramäe veel hooajajärgse puhkusega alustada, vaid hoopis Eesti radadel veel võidu sõita ning noortele sõitjatele teadmisi jagada.

Sel nädalavahetusel näeb teda «Haanja 100-l» ja Kambja sügiskrossil, edasi plaanib ta startida Elva, Viljandi ja Tallinna sügiskrossil. «Tahan lihtsalt sõite nautida ja mõisa peale sõitma ei pea. Eesti krossid tulevad ainult kasuks, nii moraalselt kui rattavalitsemise seisukohalt,» rääkis ta.

Pärast krosse võtab ta kuuajalise puhkuse, et varsti jälle Cofidise särgis uueks hooajaks valmistuma hakata. Järgmisel aastal on plaanis samad sõidud ning eelkõige loodab ta paremaid tulemusi teha.

Aprillis alanud mõõnaajast ta end häirida ei lase ja tema sõnul on sellest pigem palju õppida, et järgmisel hooajal mitte samu vigu korrata.

Rein Taaramäe lõppeva hooaja tulemusi

• Tour de France – 36. koht, noorte arvestuses 4.

• Tour du Poitou Charentes – 8. koht.

• Criterium du Dauphine – 96. koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles