ERRi Tartu juht kaotab koha

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Rebane eile Riia tänaval valmivas uues Tartu telestuudios – naine sai koondamisteate kohe, kui teletöötajate Plaskust ümberkolimine läbi sai.
Tiina Rebane eile Riia tänaval valmivas uues Tartu telestuudios – naine sai koondamisteate kohe, kui teletöötajate Plaskust ümberkolimine läbi sai. Foto: Margus Ansu

Mullu sügisel loodud rahvusringhäälingu Tartu stuudio juhataja Tiina Rebane sai äsja koondamisteate, Rebase enda hinnangul tähendab ühtse juhtimise kadumine Tartu stuudio kui eraldiseisva üksuse lõppu.





ERRi juhatuse liikme Tiina Kaalep-Tarmaku väitel ei kao Tartu stuudio kuhugi, kuid ometi kinnitas ka tema, et Tartu stuudio ajakirjanikud hakkavad alluma erinevatele Tallinna toimetustele. Igal juhul ei ole rahvusringhäälingul kavas Tartusse uut juhatajat palgata.



Kaalep-Tarmaku sõnul sai Rebane koondamisteate, sest Tartu stuudio ajakirjanikud saavad tööülesandeid Tallinnas asuvatelt toimetustelt ja annavad ka oma töö tulemused neile. «Me peame otstarbekaks võtta ära üks vahelüli, et inimesed suhtleksid otse toimetustega,» lausus ta. «Sellist stuudio juhataja kohta ei pea ERRi juhatus enam otstarbekaks.»



Näiteks seni Tartu stuudio hingekirjas olnud Aivi Parijõgi ja Mati Kark on nüüd rahvusringhäälingu haridussaadete toimetuse töötajad.



Tartus palju tööd


Kaalep-Tarmaku sõnul ei jää Tartu stuudio siiski päris kohapealse juhtimiseta. «Leiame stuudio 15 töötaja seast selle inimese, kes meie hinnangul mitte väga suure koordineerimistöö ära teeb,» lausus ta, «see puudutab näiteks nädalavahetuse graafikute tegemist.»



Kaalep-Tarmaku sõnul jääb Tartu stuudio alla tehnikagrupp. «Loomulikult on Tartu stuudiol oma eelarve, mis puudutab haldamist ja majandamist ning tehnikagrupi inimesi,» selgitas ta.



Vahepeal plaanis ERR allutada kõik Tartu stuudio töötajad Rebasele, ent nagu selgitas Kaalep-Tarmak, tekkisid seoses sellega «töö käigus mõned lühised». Rebane ei jää küll ERRi palgale, aga ta jätkab projektipõhise produtsendina.



Tartu saadete osa rahvusringhäälingu eetris Kaalep-Tarmaku väitel ei vähene, vaid sügisest hoopis kasvab. Samuti teeb Tartu stuudio tema sõnul edasi saatesarju.



«Sügisel on Tartus väga palju tööd,» lausus Kaalep-Tarmak. «Mitmete sügisest telepoolel eetrisse minevate sarjade tootmine käib Tartus – seal on teadussari, täiskasvanute haridussari ja palju muudki. Palusin peatoimetajatel teada anda, mida nad hakkavad sügisel Tartus tegema, ja see nimekiri on kaunikesti pikk.»  



Alles mullu tähistas ETV Tartu stuudio oma 45. aastapäeva ja siis teatas rahvusringhääling raadio ja televisiooni baasil uue Tartu ühendstuudio loomisest. Augusti lõpust koondati raadiotoimetuse juht Vambola Paavo ja sügisest alustas ühendstuudio Rebase juhtimisel. Märtsi algul kolisid teleinimesed Plaskust raadiotegijatega kokku vastremonditud ruumidesse Riia 24.



Alles äsja ERRi juhatuse liikmena tööle asunud Kaalep-Tarmaku sõnul ei olnud ta mulluste otsuste juures. «Ma arvan, et need otsused tehti läbimõeldult, aga teadmata, et see ei pruugi päriselt nõnda tööle hakata,» selgitas ta. «Tegelikkuses töötavad inimesed Tartus ikkagi otse toimetustele, kes esitavad tellimused.»



Stuudio iseseisvuse lõpp


Ligi 28 aastat ETVs ja hilisemas rahvusringhäälingus töötanud Tiina Rebase sõnul öeldi talle, et töö saab otsa. «Ma võin arvata, mis ma arvan, aga mulle ei meeldi asju ajada ajalehe kaudu,» lausus ta.



Rebane avaldas arvamust, et struktuurimuutus tähendab sisuliselt Tartu stuudio kui eraldiseisva üksuse lõppu. «Tartu stuudio kui eraldi üksus kaob ära. Ma arvan, et siin teevad saateid teised toimetused ja need saated ei lähe eetrisse enam Tartu toimetuse nime all,» selgitas ta.



Rebase sõnul ei maksa tema isikut üle tähtsustada. «Hoopis olulisem on see, kui struktuuriüksus ära kaob,» lausus ta. «Vaid siis, kui on üks struktuuriüksus, saab siin tekkida sünergia. Muidu nokitsevad kõik omaette Tallinna alluvuses.»


ERRi Tartu stuudio juhataja viimane tööpäev on 30. juunil.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles