Näljast ja janust sündisid retseptid

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus lenduriks õppiv Toomas Välja elab koos korterinaabriga ning süüa teevad kodus vaheldumisi mõlemad.
Tartus lenduriks õppiv Toomas Välja elab koos korterinaabriga ning süüa teevad kodus vaheldumisi mõlemad. Foto: Margus Ansu

Toomas Välja hakkas süüa tegema, kui oli vanematekodust Tartusse lenduriks õppima tulnud. Alguses internetist pärit retseptide põhjal ja siis vähehaaval ise katsetades.

Praeguseks on ta jõudnud nii kaugele, et külla kutsudes paluvad sõbrad tal oma kana-juustupirukat kaasa võtta ning tema Facebooki konto pildialbumis on fotod umbes viiekümnest ise tehtud roast.

See oli ka põhjus, miks üks sõbranna retseptivõistlusest kuuldes kohe info talle edastas.

Esimest korda

Lille maja noortekeskus korraldas noorte endi retseptide võistluse «Nälg ja janu» esimest korda, möödunud nädalavahetusel toimunud subkultuuride seminari raames.

Võistlusele oodati kuni 26-aastaste noorte enda loodud retsepte, mis oleksid loomingulised ja uudse lähenemisega ning mille algkomponendid oleksid tervislikud ja eelistatult kodumaised.

Peaauhinnaks oli osalemine Maitseelamuste koja vabalt valitud kokanduskursusel ning selle võitsid neli noort, lisaks Väljale veel Kaisa Lepik, Johanna Veevo ja Josh Viinalass.

Välja rääkis, et toidutegemine algas vajadusest. Tavaline tudeng elab peamiselt pelmeenidest ja kiirnuudlitest, trenniskäijana see variant talle ei sobinud, väljas söömine oleks jällegi liialt rahakotile hakanud.

Kuna korterinaabriga on huvid ühised, siis hakati koos katsetama ja praegu tehakse kodus süüa vaheldumisi.

Noormehe sõnul on ise söögitegemine ka üllatavalt odav ja pelmeenisöömisega üsna samas hinnaklassis. Aga aega läheb poes kaua, sest iga toorainepaki pealt on vaja täpselt uurida, mida ja kui palju see sisaldab.

Välja saatis võistlusele ka oma leivanumbri, kana-juustupiruka retsepti, Kaisa Lepik hoidis oma parima, šokolaadikoogi valmistamise nipid endale. Võistlusele saatis ta aga selliseid põnevaid asju nagu nõgesesupp ja kukeseenepirukad.

Lepik rääkis, et teeb kodus süüa iga päev, vahel ainult endale, vahel kogu perele. Nädalavahetused kuluvad küpsetamisele, et lõunakohvi kõrvale saiu või kooke teha.

Lepik kuulub katsetajate hulka, kes teeb süüa tunde järgi ja on kokkamise põhitõed niimoodi selgeks saanud. Vahel pöörab ta asjad tagurpidi – kõigepealt teeb valmis retsepti ning siis vaatab, mis sest välja tuleb.

Noorimad said kokaraamatu

Lille maja noorsootöö spetsialist Heidi-Maarja Melts rääkis, et lisaks planeeritud auhindadele anti välja ka eriauhinnad 14-aastasele Rasmusele Elvast ja 13-aastasele Johannesele Tartust. Osalejaid oli ka nooremaid, Tähe klubi võistkondades oli 8-9aastaseid kokkajaid, kuid Johannes ja Rasmus olid üksiküritajad.

Üks eriline autasu on veel: kesklinnas asuv kohvik Nälg valis kõigi võistlejate retseptidest kolm püsivalt oma menüüsse. Nii et juba paari nädala jooksul saab seal proovida Alo Leilopi kana-banaanisuppi, Tähe noorteklubi ühe võistkonna kaerahelbeküpsiseid ja Toomas Välja mehhiko pada.

Võistluse «Nälg ja janu» retsepte

Tex-mex-munarull

Toomas Välja

• 5 dl gaseeritud vett, 4 muna, 3 dl jahu,

2 spl õli, 100 g riivjuustu. Täidis: 400 g hakkliha, 2 spl õli, 350 g tšilliga tomati-kastet, 200 g maitsestamata toorjuustu,

Cayenne’i pipar, sool.

• Sega vesi, munad, jahu, õli ja sool, lase 30 min seista. Sega tainas läbi ja kalla küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200 oC juures 30 min. Sega praetud hakklihale juurde õli, tomatikaste, toasoe toorjuust ja Cayenne’i pipar, määri segu ahjuplaadil olevale tainakihile ja keera rulli. Raputa peale riivjuustu ja kuumuta 225 oC juures juustu sulamiseni.

Õuna-plaadikook

Kaisa Lepik

• 10 keskmise suurusega õuna,

600 g jahu, 250 g suhkrut, 2 muna, 1 kl hapupiima, 0,5 kl õli, 2 tl vanillsuhkrut, 2 tl küpsetuspulbrit, pisut soola, kaneeli ja pruuni suhkrut.

• Koori õunad ja tükelda. Vahusta munad suhkruga,

lisa õli ja hapupiim. Lisa jahule küpsetuspulber, vanillsuhkur ja sool. Lisa jahu tainale. Kalla tainas küpsetuspaberiga plaadile ja lisa õunatükid. Peale raputa suhkrut ja kaneeli. Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 minutit.

Brokoli-peekonisalat

Johanna Veevo ja Josh Viinalass

• 4 peekoniviilu, 1 brokolipea, 100 g riivjuustu, pool punast sibulat, 2 spl punase veini äädikat, 2 spl suhkrut, 1 tl musta pipart, 0,5 tl soola, 100 ml majoneesi.

• Haki sibul ja tükelda brokoli, sega need riivjuustuga. Salatikastmeks vispelda majonees, punase veini äädikas ja suhkur, sool ja pipar. Vala salatikaste suurde kaussi ning sega ülejäänud koostisosadega. Prae peekon ja tükelda ribadeks, sega salatisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles