Vene kirjanduse nädal uurib Napoleoni sõjakäiku

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Napoleon
Napoleon Foto: Wikipedia.org

Tartu linnaraamatukogus algab esmaspäeval vene kirjanduse nädal, mille märksõnadeks on 1812. aasta ja Napoleoni sõjakäik Venemaale. Samuti kuulsa filmirežissööri Andrei Tarkovski 80. sünniaastapäev.

Linnaraamatukogu teatel on 24. septembrist kuni 1. oktoobrini peetav vene kirjandusnädal arvult juba seitsmes ning kutsub osalema nii eesti kui vene keelt kõnelevaid vene kirjanduse ja kultuuri huviga kaaslinlasi.

Kavas on sündmusi nii lastele kui täiskasvanutele alates kirjanikega kohtumistest ja lõpetades filmiseanssidega.

Kogu nädala kava ei ole üksnes tagasivaatav ja ajaloole pühendatud, sealt leiab ka praegu aktuaalseid teemasid ja autoreid. Esinema tuleb praegu Eestis kõige hinnatum eestivene kirjanik Andrei Ivanov. Tema romaani «Peotäis põrmu» üle arutletakse kirjanduskohvikus.

Samuti astub publiku ette näitleja Rein Pakk, kes Vanemuise värskes etenduses mängib Oblomovit. Koos Rein Pakuga kõneleb Ivan Gontšarovi romaanist «Oblomov» Tartu Ülikooli dotsent Lea Pild.

Igal aastal püüavad korraldajad esinema kutsuda ka vene kirjandusele ja kultuurile pühendunud tartlasi, tänavu on selleks Igor Gubermani luulet tõlkiv Aleksandr Paškov ning kodu- ja kultuuriloolane Malle Salupere, kes kõneleb 1812. aastal Napoleoni vastu võidelnud tartlastest.

Annelinna raamatukogus toimuvad kirjandusnädala üritused lastele, külla tulevad kodulinna kirjanikud Inga Ivanova ja Niina Treifeld.

Raamatukogus on avatud näitus «1812. aasta vene kirjanduses», kuhu on välja pandud tartlase Juri Sõtšovi meisterdatud tinasõdurid.

Teist aastat teevad kirjandusnädala korraldajad koostööd Tartu väärtfilmikinoga, mis Eesti filmi juubeliaastal on saanud nime Tartu Elektriteater. Linastuvad A. Tarkovski ulmekirjandusel põhinevad filmid «Stalker» ja «Solaris». Tartu linnaraamatukogu saalis näitavad aga oma uut filmi «Tarkovski. Ristumised» Ella Agranovskaja ja Nikolai Šarubin.

Kõik üritused on tasuta, ainsaks erandiks on Elektriteatris linastuvad filmid. Kirjandusnädala täpne kava on väljas raamatukogu kodulehel aadressil www.luts.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles