Judoka loodab võistlusel särada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus treenides harjutab Andre Seppa (sinises) koos Mattias Kuusikuga.
Tartus treenides harjutab Andre Seppa (sinises) koos Mattias Kuusikuga. Foto: Margus Ansu

Do klubi judokad Andre Seppa ja Tevol Tamm sõitsid eile Horvaatiasse Porecisse, kus täna algavad Euroopa juunioride ehk U20 vanuseklassi meistrivõistlused. Seppa asub võitlusesse kuni 73 kg kaalukategoorias, Tamm kuni 66 kg judokate seas.

Kuigi Seppale on need juba viiendad tiitlivõistlused, tunnistas ta, et närv tuleb sisse ikka. Kaks korda on ta osalenud kadettide vanuseklassi suurvõistlustel, juuniorina on see võistlus kolmas. «Olen käinud, aga ülihead tulemust pole veel ette näidata,» mõtiskles ta.

Kogu hooaja vältel on noormees kõva tööd teinud, mida näitab ka see, et praegu hoiab noormees Euroopa reitingutabelis kuuendat kohta. Suviselt ettevalmistuselt on seljataga neli välivõistlust ning laagrid Tšehhis, Saksamaal ja Hispaanias, kus ta treenis koos Eesti täiskasvanute koondisega.

Head kohad reaalsed

Sel sügisel Tartu Ülikooli astunud Seppa avaldas lootust, et ettevalmistus on hästi sujunud, kuid möönis, et lõpliku pildi saab alles võistlustel. «Vahel on hea tunne, aga läheb halvasti, ja vahel läheb halva tundega hästi. Oleneb päevast ja ei pruugi üldse oleneda ettevalmistusest,» selgitas ta. Reitingutabeli soosivast seisust hoolimata ei taha ta mingit lubadust välja hüüda, sest iga väikseimgi eksimus võib maksta medali.

Audentese spordigümnaasiumi 12. klassis käiv Tevol Tamm on oma kaalu reitingutabelis 19. kohal, kuid treener Andres Põhjala arvas, et hea õnne korral on ka Tammel võimalik esikümnesse jõuda. «Mõlemad on tublid poisid, toetavad teineteist,» iseloomustas ta Tartu poisse ja lisas, et mõlemal on omalaadne kombineeritud tehnika koos hea liikumisega.

Tugevateks judoriikideks, mis medalijagamisel kindlasti kaasa räägivad, nimetas Põhjala Venemaad, Saksamaad, Prantsusmaad ja Gruusiat, tõusuteel on ka Sloveenia.

Erinevad tugevad küljed

«Venemaal on omapärane jõuline stiil, nad on väga tugevad. Inglased, hollandlased ja belglased on rohkem tehnika peal väljas ning vähem jõulised. Grusiinidel on tugev maadluspõhi, aga nad on üheülbalised,» kirjeldas Põhjala eri riikide iseloomulikke jooni.

Lisaks kahele tartlasele sõitis Horvaatiasse ka Tallinnas Aitado klubis treeniv Hennrich Sildveer, kes võistleb üle 100 kg kaalukategoorias. Reitingutabelis asub ta üheksandal kohal.

Sel nädalavahetusel peetakse Soomes Tamperes ka täiskasvanuteklassi maailmakarika etapp. Suurimad lootused lasuvad Grigori Minaškini (kuni 100 kg) ning Juhan Mettise (üle 100 kg) õlgadel. Eesti naisjudokate au hoiab üleval Julia Bežko (kuni 57 kg).

Tulemusi Euroopa karika etappidelt

• Andre Seppa: 3. koht augustis Prahas, 2. koht mais Kaunases

• Tevol Tamm: 7. koht juulis Paksis Ungaris, 2. koht mais Kaunases

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles