Kõrvitsaga võib selja ära tõsta

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perefirma OÜ Tamo Põld pereisa Tarmo Tuvikese jõud käib tänavu 20–50-kiloseks kasvanud kõrvitsatest hõlpsasti üle. Mullu tuli aga mõni jurakas koppa veeretada, sest siis kaalusid keskmised kõrvitsad 70–80 kilo, kõige kopsakam koguni 94 kilo.
Perefirma OÜ Tamo Põld pereisa Tarmo Tuvikese jõud käib tänavu 20–50-kiloseks kasvanud kõrvitsatest hõlpsasti üle. Mullu tuli aga mõni jurakas koppa veeretada, sest siis kaalusid keskmised kõrvitsad 70–80 kilo, kõige kopsakam koguni 94 kilo. Foto: Sille Annuk

Kõige raskemad tööd on ikka meeste teha ning nii olid ka Rannu vallas köögivilja kasvatava perefirma pereisa Tarmo Tuvikene ja vanem poeg Tenny eile hommikul kõrvitsapõllul saaki koristamas. Sel aastal pääsevad nad veidi kergemalt.

«Tänavu on meil keskmine kõrvitsasaak,» rääkis Tarmo Tuvikene perefirma OÜ Tamo Põld kopsakaid kõrvitsaid autole laadides. «Neid jõuab ikka tõsta küll.»

Tamo Põld kasvatab «Atlan­tic Giant» sordi kõrvitsaid. Mullu kasvas selle sordi kõrvits Tuvikeste põllul keskmiselt 70–80-kiloseks ja nii kaaluka saagi koristamiseks ostis perefirma uue Valtra traktori, mille koppa saab kaalukat kaupa veidi väiksema vaevaga upitada.

Tänavu paistab keskmise kõrvitsa kaaluks tulevat ligi 50 kilo. «Vett oli, aga sooja polnud,» märkis Tuvikene. Perefirma müüb kõrvitsad Tartus head-paremat purki pistvale ASile Salvest. Leping on tehtud 20 tonni peale.

Raske töö

Salvest ostab sellel aastal kokku üsna vähe kõrvitsat ehk ligi 40 tonni. «Mullu oli väga hea kõrvitsa-aasta ja meil kaupa on,» ütles ASi Salvest juhatuse liige Priit Karp.

Ettevõte ostab kõrvitsad viielt kasvatajalt. Kuues, Viljandimaal elav kasvataja jättis tänavu kõrvitsapõllu tegemata. «Tal olid eelmisel aastal nii suured kõrvitsad, et tõstis selja ära,» rääkis Priit Karp. «Kevadel ütles see kasvataja meile, et enam kõrvitsat maha ei pane, liiga raske töö.»

Tamo Põld viib esimese, ligi kaheksatonnise kõrvitsakoorma Salvestisse täna. Tõsine kõrvitsategu algab ettevõttes uuel nädalal.

Põltsamaa Felixi õue peale hakkasid kõrvitsakoormad saabuma aga juba selle nädala alguses. Põltsamaal pistetakse tänavu Soome ja Rootsi ostjate tarvis purki 1000 tonni eestimaist kõrvitsat, teatas firma turundusdirektor Marek Viilol.

Lisaks valmistab ettevõte 100 tonni kõrvitsat Eestis müümiseks.

Eri maad, eri maitsed

Põltsamaa Felix on Põhjamaade suurim kõrvitsavalmistaja, mis müüb 90 protsenti toodangust piiri taha. Soome ja Rootsi müüdavad tooted on kodumaistega võrreldes erinevad nii lõigetelt kui maitselt.

Felixi kõrvitsasaak tuleb üheksalt kasvatajalt: suurem osa on pärit Jõgevamaa põldudelt. «Kuigi suvel oli kasinalt sooja, usuvad kõrvitsakasvatajad, et kokkulepitud kogused õnnestub järgneva nelja-viie nädala jooksul kätte saada,» ütles ASi Põltsamaa Felix juhataja Anti Orav. «Seda kinnitavad ka meile jõudnud esimesed kõrvitsakoormad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles