Unistus Mustvee sadamast võib täituda

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustvee sadam.
Mustvee sadam. Foto: Margus Ansu / Postimees

Hiljuti rüüstajate tõttu uurimislaeva parandama pidanud maaülikooli järveuurijad igatsevad juba ammu Peipsile turvalist sadamat. Kui kõik läheb hästi, on aasta pärast selline koht olemas Mustvees.

Vahetult enne augustikuist eesti ja vene teadlaste ühisekspeditsiooni Peipsile seisis uurimislaev Õnneleid kai ääres Emajõel Kavastus. Paar päeva enne väljasõitu käisid laeval laamendamas kohalikud poisikesed, kes kiskusid maha logosid, lõid akendesse mõrad, purustasid turvakaamera ning viisid kaasa ühe tule.

«Venemaale minnes peab kõik ju tipp-topp korras olema,» ütles maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur Külli Kangur. Paraku ei jõutud enam väljasõidu eel laeva remontida.

Sekeldused piirivalvega

Ehk oli see ka põhjus, miks Vene piirivalve aluse Pihkva järvel kinni pidas. Piirivalvelaevast ümber ehitatud Õnneleiul olid näha endise tööandja tunnused, sest ülikooli logod olid laevakerelt maha kistud.

Õnneks lahenes vahejuhtum peagi ning teadlased said koguda väärtuslikke proove kogu järve ulatuses.

«Leiduks Peipsil ometi koht, kus saaks laeva turvaliselt hoida,» ütles Kangur. Tema kinnitusel on valvatavat sadamat, kus saaks tankida ja välja pumbata pilsivett, plaanitud pikka aega Mustveesse. Paraku ei taha plaanid edasi liikuda.

Mustvee teeb ettevalmistusi

Mustvee linnapea Pavel Kostromin ütles, et juba lähipäevil peaks allkirjad saama rahastamisleping sadama väljaehitamiseks Mustvee jõe suudmesse. Raha on taotletud euroliidu Eesti-Läti-Vene programmist ja kõik taotlused on meeri sõnul heaks kiidetud.

Taotluse mahtu ei soostunud Kostromin esialgu täpsustama. Ehituslepingu allkirjastamiseni tahab linn jõuda selle aasta lõpus, sadam peaks valmis saama tuleval sügisel.

Projekti järgi tehakse korda muulid ning jõe mõlemale kaldale rajatakse kaid. Samuti ehitatakse välja korralik slipp.

Sadamahoonet aitavad omalt poolt ehitada Riigi Kinnisvara AS ning keskkonnainspektsioon. Maanteeamet ehitab sadama juures ümber senise liiklussõlme ning asendab vana Mustvee jõe silla uuega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles