Tähetornis tuleb juttu kosmoserakettidest

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu tähetornis algavad astronoomialoengud, kus oma eriala spetsialistid selgitavad astronoomia ja kosmosega seotud teemasid nii tänapäevast kui ka ajaloost.

Ülikooli muuseumite teatel algab sarja esimene loeng 18. septembril kell 18.15 ning siis räägib raketitehnoloogia entusiast Jüri Pilm teemal «Raketimootori konstruktsioon Kai-Kengi lahingust tänapäevani».

«Teema on väga põnev ning aktuaalne, sest 4. oktoobril möödub 55 aastast esimese Maa tehiskaaslase Sputniku kosmoselennust,» ütles tähetorni juhataja Viljar Valder.

Raketitehnoloogiast tuleb sel sügisel tähetornis kindlasti veel korra juttu. Samuti on raketientusiastidel plaanis lennutada Teadlaste ööl tahkekütusel töötavaid rakette.

Ettekandes räägitakse raketimootoritest alates nende sünnist Vana-Hiinas kuni tänapäevani. Keskendutakse põlemisel põhinevate mootorite konstruktsioonidele (tahkekütuse-, hübriid- ja vedelkütusemootorid), kuid tutvustatakse ka füüsikalistel protsessidel põhinevaid jõuallikaid  nagu ioonmootor, magnetpuri, antimateeria- ning Warp-mootor). Lisaks on kõigil loengus osalejatel võimalik näha ka raketihuviliste poolt valmistatud raketimootoreid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles