Vinoteek asendab klubi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusmaja sügishooaja alguseks avas üleeile uksed sama maja krüptis vinoteek Reserva, mille omanik Kalle Müller teenindas teiste hulgas kirjanik Heiki Vilepit.
Kirjandusmaja sügishooaja alguseks avas üleeile uksed sama maja krüptis vinoteek Reserva, mille omanik Kalle Müller teenindas teiste hulgas kirjanik Heiki Vilepit. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kirjandusmaja keldris ehk krüptis kogunes teisipäeva õhtul paarkümmend luulehuvilist. Nad leidsid eest värvivärskete seinte-lagedega ruumid, millest ühes on maast laeni riiulitel veinipudelid.

Alkoholi ei ole sealsamas ära põlatud varemgi. Nimelt tegutses seal veel juunis MTÜ Kultuuriseltsi tiiva all kinnine klubi eesotsas kirjanik Mart Kivastikuga.

Keldriruumidele on andnud värske välimuse seal tegutsema asunud vinoteegi Reserva omanik Kalle Müller. Pereettevõttena tegutsev vinoteek ei ole kinnine asutus, vaid avatud kõikidele veinisõpradele. Saab kohapeal mekkida ja ka kaasa osta.

Kahekümnest sajani

Pudelitele on peale kirjutatud hinnad. Silma hakkas odavamate hulgas 20-euroseid pudeleid. Kõige kallim on klaasuksega kapis, nii et hind 100 eurot on selgesti näha.

Kirjanike Liidu Tartu osakonna esinaine Piret Bristol tutvustas Müllerit endise luuletaja ja ajakirjanikuna. «Tänu temale on meil siin 21. sajandi veinipoe atmosfäär,» ütles Bristol.

Kui oma veini- ja joomisteemalisi luuletusi oli lugenud Indrek Hirv, astus kuulajate ette Henn-Kaarel Hellat. Meenutades 1970. ja 1980. aastate luuleklubide juhendamist, rääkis Hellat ka tollasest Müllerist, kes oli käinud ringi, portfell pungil käsikirjadest. Viimastel aastatel on Müller lõiganud loorbereid raamatute kujundajana oma disainibüroos Momo.

Erinevaid veine on Reservas pakkuda praegu umbes 450. «Üldiselt on siia valitud veinid, mida Tartus mujal müügil ei ole,» ütles Kalle Müller. «Väiksed erandid muidugi võivad olla.»

Vinoteegi leti juurest astus läbi ka kirjandusmaja sügishooaja avamisele tulnud kirjanik Heiki Vilep. «Esimene mulje lõi pahviks,» ütles ta. «Kui trepist alla tulin, oli tunne, nagu tuleksin kuningakoja keldrisse. Kõik läigib, kõik on puhas ja remonditud – viimase peal.»

Järgmised kirjanduslikud teisipäevad toimuvad Piret Bristoli sõnul enamasti vinoteegis. Eeloleval teisipäeval on kuulajate ees luuletaja Marko Mägi. «Hoolitsen selle eest, et ta oleks kaine,» ütles Bristol.

Kultuuriselts tegutseb

Kuidas on aga käinud MTÜ Kultuuriseltsi käsi?

Suve hakul tegi selts linnavalitsusele avalduse, et on «huvitatud pikaajalisest ruumide rentimisest aadressil Riia 7, et jätkata suletud kasutusrežiimiga klubilist tegevust». Kultuuriseltsi tegevuse tutvustamiseks on kirjas, et selle algus ulatub 1990. aastate keskele Illegaardi aegadesse.

Linnavarade osakonna majandamisteenistuse juhataja Eva Lääne ütles eile, et selts on läbirääkimiste tulemusel loobunud avaldusest. Riia 7 ruumidega seoses on välja kuulutatud enampakkumine, kui aga konkureerijaid ei tule, on linn valmis jätkama Kultuuriseltsiga rentimise üle läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles