Eclectica festival toob Tartusse rattasõidu Tour d'ÖÖ

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Tartu Tour d'ÖÖ reklaamvideost.
Kaader Tartu Tour d'ÖÖ reklaamvideost. Foto: Erakogu

Interdistsiplinaarse kunsti festival Eclectica tuleb Tartus reedel ja laupäeval juba üheksandat korda.

Festivali üks korraldaja Risto Aaver rääkis, et seekord on kogu üritus kompaktselt Vallikraavi tänaval klubis Kink Konk ja Wilde Beachil. Alguse saab see reedel aga hoopis Raekoja platsilt, kus kell 20 stardib Tour d’ÖÖ ehk 14-kilomeetrine rahulikus tempos rattasõit, mis kulgeb mööda linnatänavaid ja viib sõitjad festivali keskmesse kohale.

Sõidumarsruut jääb tulijatele üllatuseks, sest nii on see välja kujunenud. Tallinnas on õhtused rattasõidud toimunud juba kaks suve, kuid nüüd leidis üks liikumise eestvedaja Risto Kalmre, et jalgrattakultuuri propageeriv üritus ei peaks olema ainult pealinna-keskne.

«Loodame ühissõiduga julgustada ja innustada inimesi rohkem linnas rattaga liiklema, tegema seda turvaliselt ja vastutustundlikult ning loomulikult tahame autojuhtidele ja möödakäijatele pakkuda positiivselt muljetavaldavat vaatepilti,» rääkis ta.

Teisalt on sõidu eesmärgiks tõmmata tähelepanu asjaolule, et rattasõit ei ole pelgalt abstraktne keskkonna säästmise idee, vaid linnaratturid kui inimsõbralikuma tulevikulinna alge on ka Eestis vägagi olemas ning nende vajadustega tuleb rohkem ja reaalsemalt arvestada.

Kaasa on oodatud sõitma kõik täiskasvanud huvilised (väikeseid lapsi palutakse kaasa mitte võtta), kuigi tegemist on siiski pigem seltskondliku ettevõtmise kui avaliku massiüritusega.

«Sport on ja jääb kultuuri üheks alustalaks. Leidsime, et oleme oma interdistsiplinaarsuses spordile varasematel aastatel teenimatult vähe tähelepanu pööranud,» nimetas Aaver põhjuseks, mis ühendab rattasõitu ja interdistsiplinaarset kunsti. Kellele reedesest rattasõidust väheks jääb, saab laupäeval Wilde Beachil veel ka lauatennist mängida.

Eclectica festivali nimekaimateks esinejateks väljastpoolt Eestit on Anton Zap, LX Sweat, Richard Rossa ja Sutsche. Muusikabukett on korraldajate sõnul ülimalt eklektiline.

Mõlemal päeval on üks saal rohkem tantsulisem ja teine eksperimentaalsem. Täpsemalt on reedese Kink Konki kava kokku pannud techno-ja house’i-sõbrad sarjast Horisont ning eksperimentaal-elektroonilise kava on koostanud Asfaldiuimad. Ka laupäeval peavad festivalikülastajad valiku tegema, sest pärast vabaõhulava sulgemist tuleb end jagada Kroonlühtri ja Discoordinatedi saalide vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles