Metsaski algab varsti uues majas uus kooliaasta

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vapramäe-Vellavere-Vitipalu sihtasutuse juhil Gea Järvelal on käed-jalad tööd täis, sest sihtasutuse uhiuude Vapramäe loodusmajja jõudsid pärale õppevahendid, mis tuleb nüüd kiiresti lahti pakkida ja oma kohtadele seada.
Vapramäe-Vellavere-Vitipalu sihtasutuse juhil Gea Järvelal on käed-jalad tööd täis, sest sihtasutuse uhiuude Vapramäe loodusmajja jõudsid pärale õppevahendid, mis tuleb nüüd kiiresti lahti pakkida ja oma kohtadele seada. Foto: Sille Annuk

Noored naturalistid, tähelepanu! Vapramäel valmis loodusmaja, kus varsti saab põhjalikult uurida näiteks väikeste vee-elukate tegemisi ning mängides elus ja eluta loodust tundma õppida.

«Õppevahendid saabusid, meil on segadus,» vabandas Elva külje alla Vapramäe loodusmaja ehitamise korraldanud Vapramäe-Vellavere-Vitipalu (VVV) sihtasutuse juht Gea Järvela. «Nüüd on siin kõik väljas ja sees õppimiseks vajalik olemas. Kohe peaksid õppevahendite ruumi saabuma ka riiulid, siis saavad asjad paika.»

Esimese korruse 53-ruutmeetrises õppeklassis olid mikroskoobid juba laudadele laotud. Seinale sätitakse ka ekraan, kus lapsed ja miks mitte ka suured võivad mikroskoobi all käivat elu suures plaanis vaadata. Mikroskoobi all nähtu saab salvestada ja koduarvutisse läkitada.

Tõsiselt ja mängides

«Alumine õppeklass on tõsisemaks uurimistööks,» selgitas Järvela. Kes tõsisest tööst puhata tahab, võib klassi igas seinas olevast suurest klaasuksest loodusmaja piiravat metsa kaeda. Kui loodusmajas kedagi pole, siis pannakse uste ees olevad suured luugid kinni.

Alumisel korrusel on ka tualett-duširuum ja väike köök, kus on soemüüriga pliit. «Klassi kamin ja pliidi soemüür on vajalikud vanamoodsad asjad,» märkis Gea Järvela. «Nende juures saavad väljast tulnud lapsed rõivaid kuivatada ja end soojendada.»

Teisel korrusel on retkejuhtide tuba-koosolekuruum, loodusmaja juhataja Triinu Pertelsi väike kabinet ja 62-ruutmeetrine õppeklass. Alumises klassis käib tõsine uurimistöö, katusealuses klassis võetakse aga asja vabamalt: saab lugeda, filme vaadata või õppida mängides tundma näiteks loodushääli.

«Lastele loodushariduslikud programmid meeldivad, sest nad saavad väljas olla ja pärast mängides midagi uut õppida,» ütles Tartu katoliku hariduskeskuse 2. klassi õpetaja Jane Otti, kes on õpilastega käinud VVV matkaradadel ja Vellavere looduskeskuses.

Menukad retked

Otti lisas, et kuigi väikeste klasside õpilastele võib paista loodusharidusprogramm mänguna, jääb neile sellest palju külge, seda on koolis tunda. Mullu osales VVV õppeprogrammides ja üritustel ligi 5800 huvilist, matkaradadel käis paarkümmend tuhat inimest.

«Oleme ootejärjekorras ja loodame väga, et pääseme Vapramäe loodusmajja mõnele õppeprogrammile,» märkis Jane Otti. «Need programmid on väga menukad, kohad võetakse kiiresti ära.»

Ligi 227-ruutmeetrise loodusmaja projekteeris Arhitektuuriklubi OÜ arhitekt Kaido Kepp ja hoone ehitas valmis OÜ Jaagor Grupp. Mööbli valmistas Nõo valla ettevõtja Jaan Silla Wako Värkstuba, õppevahendite hankel tegi parima pakkumise OÜ Total Eesti.

Loodusmaja ehitamiseks ja sisustamiseks kulus 379 283 eurot: 341 355 eurot tuli euroliidu regionaalarengu fondi keskkonnahariduse infrastruktuuri arendamise meetmest, ülejäänu panustas VVV.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles