Lähte gümnaasium lükkas käima spordiklassi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte gümnaasiumi vastavatud spordiklassi õpilased on tulnud kokku üle Eesti. Tavapärast kehalist kasvatust neil pole, kuid see-eest tuleb iga päev käia trennis. Esimese õppenädala järel oli noortel kooli kohta öelda vaid kiidusõnu.
Lähte gümnaasiumi vastavatud spordiklassi õpilased on tulnud kokku üle Eesti. Tavapärast kehalist kasvatust neil pole, kuid see-eest tuleb iga päev käia trennis. Esimese õppenädala järel oli noortel kooli kohta öelda vaid kiidusõnu. Foto: Sille Annuk

Lähte gümnaasium viis sel sügisel ellu aastaid kaalutud mõtte ning alustas meedia ja tehnoloogia kõrval ka spordisuuna arendamist. Kuueteistkümnest spordiklassi õpilasest üheksa keskenduvad võrkpallile.

Lähte gümnaasiumi direktor Üllar Loks ütles, et spordiklassi mõte oli neil tiksunud juba mitu aastat, kuid siiani takistas selle käivitamist teiste osaliste puudumine. «Pole mõtet teha spordiklassi, kui pole partnereid, kes sind toetaksid. Selle idee taha peavad tulema kõvad nimed ja tegijad,» lausus ta.

Tuntud nimed

Nüüdseks ongi koolil mitmeaastane leping Tartu spordiklubiga Duo, kes loodab spordiklassi poistest kasvatada oma järelkasvumeeskonna. «Meil on nendega tihe koostöö,» ütles Loks ja loetles nimesid, kes hakkavad õpilastega tegelema.

Näiteks võrkpallurite põhitreeninguid juhendab Kristjan Kais, üldkehalisi treeninguid Oliver Lüütsepp ja kergejõustiklasi treenib Kersti Viru. Spordiõpetuse teoreetilist poolt, näiteks treeningutest taastumist ja toitumist, selgitab noortele Mehis Viru. Lisaks on koolil olemas Eesti olümpiakomitee ja võrkpalliliidu toetus.

«Eks ta esimene pääsukene on ja vaatame, kuidas see ennast õigustab. Praegu me ei tea ju sedagi, kuidas õppimine ja kõik need laagrid laabuma hakkavad, aga rahvas tundub olevat teotahteline,» rääkis Loks.

Lähtele on tuldud üle Eesti ning kuueteistkümnest spordiklassi õpilasest üheksa elab kooli ühiselamus.  

Kõige kaugemalt ehk Saaremaalt otsustasid Lähtel õppima asuda Trevor Ling ja Alari Saar. Tartu Postimehega vesteldes ütles Saar, et on tingimustega väga rahul ning kavatseb pärast gümnaasiumi jätkata õpinguid Tartu Ülikooli kehakultuuri teaduskonnas.   

Spordikassi kõige kuulsam õpilane on judo Eesti meister Mattias Kuusik, kes on Lähte oma kooli kasvandik. «Mõtlesin ka Audentesesse minna, aga ei tahtnud kodust lahkuda,» põhjendas Kuusik oma otsust. Lisaks võrkpallile ja judole tegelevad noored veel korvpalli, suusatamise, ujumise, saalihoki, triatloni ja kergejõustikuga.

Teine põhisuund

«Pole mõtet vehkida asjadega, mida veel ei ole, aga järgmisel aastal tahaks võrkpalli kõrvale veel ühe põhisuuna käima panna. Siis oleks üks ala poistele ja teine tüdrukutele,» selgitas Loks. Praegu on spordiklassis vaid kolm tüdrukut, kes kõik lõpetasid kevadel Lähte kooli üheksanda klassi.

Kuigi riik plaanib koolireformi käigus mitmeid maakonna gümnaasiume sulgeda, kavatseb Lähte kool kindlalt güm­naasiumina jätkata. «Kui tahame edasi toimida, peame kooli arendama nii, et oleks mõistlik õpilaste arv, vajalik tase ja atraktiivsed õppesuunad,» lausus direktor ning pidas oma kooli üheks plussiks korraliku ühiselamu olemasolu.

Peale Lähte on Tartu maakonna koolidest spordisuund veel Ülenurme ja Kivilinna gümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles